Перперикон, Овчаров, разкопки храм зала

Церемониална тронна зала, дълга почти 30 метра е открита на Перперикон

„Тракийският царски дворец светилище на Перперикон е уникален, а най-главната част в него е церемониалната тронна зала, дълга почти 30 метра. В двореца има храм, посветен вероятно на източното божество Митра и храм, посветен на мъртвите, като към него има 12 гробници с подземие, но те са ограбени и съществуват само като архитектура“.

Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, представяйки резултатите от последните разкопки на скалния град Перперикон.

„Открития дворец-светилище е една от най-трудните за тълкуване части в обекта, защото няма аналогия на други места. Процесът се затруднява и от друго обстоятелство – дворецът не е разкриван от екипа на проф. Овчаров. Работата по него е извършена в периода 1979-1982 година, но от направените разкопки е изчезнала цялата документация, с изключение на 3 черно-бели снимки, на които нищо не се разчита. „Това прави интерпретацията на двореца много трудна“, подчерта археологът.

Той обясни, че дворецът и залата с олтара са свързани, като олтарът е обгорен и затова се предполага, че това е „залата за прорицания“. В нея се е правил този винено-огнен обред, за който учените Александър Фол и Иван Маразов обясняваха, че по този начин при траките са се правили гаданията. „Всичко това ни кара да смятаме, че това прорицалище е на тракийския Дионис, за което първо говори Херодот, а после и римски автори“, заяви археологът.

По думите му светилището е възникнало на прехода между бронзовата и желязната епоха, в края на второто и в началото на първото хилядолетие преди новата ера.

До 2000 г. Перперикон тънеше в полумистика и в неяснота, но с тези 19-годишни разкопки успяхме да разкрием цялостната история на скалния град, каза проф. Николай Овчаров. Той отбеляза, че вече се знае, че първите светилища на Перперикон са още от праисторическата епоха.

В момента се изготвя голяма книга за Перперикон. В нея ще бъдат обобщени проучванията, които се извършват в обекта от 19 години и които предстои до голяма степен да отговорят на въпроса какво представлява комплекса в Тракийската древност.

- реклама -