дете, паднало, етаж, Сливен, хотел

Центровете за спешна помощ тънат в мизерия

Национален синдикат „Защита“ настоява за увеличение на заплатите на шофьорите в „Спешна помощ“

„Имахме сериозни притеснения заради липсата на Бюджет 2023, но Министерството на здравеопазването намери начин и с постановление на Министерския съвет действително има повишаване на заплащането. Съществуват обаче категории служители, които са недооценени – шофьори и фелдшери. Може би не сме били убедителни. Продължаваме – другата седмица имаме среща с министъра. Всички категории, освен шофьорите, са получили желаното увеличение. Заплатите на водачите на линейки са се повишили не с 300, а със 150 лв.“, заяви председателят на Национален синдикат „Защита“ Красимир Митов в ефира на „България сутрин“.

По думите му увеличението на възнагражденията е закъсняло с повече от една година.

„На някои места в „Спешна помощ“ положението е бедствено. Постоянно подаваме сигнали, защото се стига до моменти, в които в центрове за медицинска помощ няма топла вода. Ръководствата им се слаби, те са там само за получаване на заплати, но не и за решаване на проблеми“, отбеляза гостът и допълни, че половината от линейките също са амортизирани.

Според Митов някои „директори на болници са превърнали лечебните заведения в свои феодални владения“.

„В момента те преследват нашите хора и се опитват да ги притискат, защото им създават проблеми – заплашват ги с уволнение или ги преназначават“, алармира гостът.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Националния синдикат „Защита“ посочи, че се отпуснати средства за модернизацията на помещенията на „Спешна помощ“. „Парите се харчат, но нищо подобно не се случва – няма развитие. Над 160 млн. лв. са потънали някъде“, категоричен бе той.

Митов отбеляза още, че в състава на „Спешна помощ“ липсват 650 служители.

„50% от служителите са в пенсионна възраст. Поради ниското заплащане и лошите условия на труд няма желаещи  младежи“, предупреди той.

- реклама -