Турция лира валута долар криза срив банка мерки

Централната банка на Турция със спешни мерки за овладяване на кризата с лирата

Централната банка на Турция съобщи, че е готова да предприеме „всички необходими мерки“ за осигуряване на финансова стабилност след разпадането на лирата.

Банката обеща да предостави на банките пълна ликвидност.

„Централната банка ще следи отблизо пазарните дълбочини и ценовите формирования и ще предприеме всички необходими мерки за поддържане на финансова стабилност, ако сметне за необходимо“, заяви банката в изявление, обещавайки да осигури „цялата ликвидност, от която банките се нуждаят“.

Изявлението дойде след като турската лира удари рекордно ниски стойности спрямо долара при разрастващия се дипломатически конфликт със САЩ.

Турската национална валута тази сутрин падна до ново рекордно ниско ниво от 7,24 лири за един долар на азиатските борси.

 

Централната банка обяви готовността за вземане на мерки ден след като зетят на Ердоган Берат Албайрак, който е министър на финансите, обяви, че планът за действие е в ход.

Според последната ревизия ще бъдат осигурени около 10 милиарда лири, 6 милиарда долара и 3 милиарда еквивалент на златна ликвидност за финансовата система.

Номинално независимата централна банка се противопостави на натиска да повиши лихвените проценти, което, според икономистите ще намали падането на лирата.

В събота Ердоган нарече лихвените проценти „инструмент на експлоатация“, който прави бедните по-бедни и богатите по-богати.

Кризата настъпи след като САЩ отказват за върнат в Турция проповедника ФехТлах Гюлен, когото властите в Анкара държат отговорен за опита за преврат преди две години. От своя страна Вашингтон настоява за освобождаването на задържания американски пастор Андрю Брансън от октомври 2016 г. по обвинения в тероризъм. Към момента ситуацията изглежда патова.

- реклама -