петролът петрол Русия, Саудитска Арабия, петрол, добив

Цените на петрола потъват, но срещата „Тръмп-Ким“ дава тласък на азиатския стоков пазар

Цените на петрола генерираха загуби в Азия, след като Саудитска Арабия и Русия показаха, че могат да увеличат производството си, но сведенията, че срещата на върха на Доналд Тръмп с Ким Чен Ун може да се състои, вероятно ще даде тласък на пазара на акции.

Два възлови договора бяха стопирани, след като енергийният министър на Саудитска Арабия Халед ал Фалех заяви, че страната му може да „отвори кранчето“ по-широко през втората половина на годината, за да се застрахова срещу всякакви шокови ситуации.

Неговият руски колега Александър Новак заяви, че са говорили за двугодишна сделка за ограничаване на производството, като добави, че ОПЕК и другите членове на пакта ще обсъдят повишаване на лимитите следващия месец.

Коментарите бяха във връзка с увеличаването на грижите за доставките, тъй като основният производител Венецуела е засегнат от икономическа несигурност, а Иран се сблъсква с болезнени санкции по отношение на износа, при все, че търсенето се увеличава.

Brent потъна с 3%, а WTI падна с 4%, а двата договора паднаха с повече от 1% в Азия.

Загубите идват, след като суровия петрол по-рано този месец достигна нива, които не са наблюдавани от ноември 2014 г. и доведоха до резки продажби в азиатските енергийни компании.

Австралийският Woodside Petroleum приключи с 3,5% надолу, а Inpex потъна с 2,6% в Токио.

CNOOC загуби 0,9% в Хонг Конг, но Sinopec се покачи следобед, а PetroChina скочи с повече от 6%, засилен от новината, че китайските власти са предоставили на фирмите свобода да вдигат и намаляват цените на газа въз основа на търсенето и предлагането. PetroChina е най-големият доставчик на газ в страната.

Пазарите скочиха най-вече заради възобновяване на надеждите за срещата на високо равнище „Тръмп-Ким“, след като американският президент направи пълен завой в рамките на 24 часа след отмяната на срещата.

- реклама -