храни

Цените на какаото се покачват, шоколадът ще поскъпне още

Цените на какаото се покачват, което може да доведе до масово поскъпване на шоколада.

По-високите цени могат да са от полза в борбата за по-добро възнаграждение на фермерите на какао. Но това повишение, наред с нарастващите цени на други ключови за производството на шоколад съставки, няма да бъде положителна новина за масовите потребители на шоколадови изделия.

Какви са причините за поскъпването?

По-високите цени се дължат на нарастването на търсенето, за сметка на предлагането.

Този сезон, какаовият добив е недостатъчен, най-вероятно поради заболявания по реколтата и изваляването на обилни количества дъждове, предава БТВ.

За следващия сезон обаче, експертите отново прогнозират дефицит, поради възникващия ,,Ел Ниньо‘‘ (El Niño), природен феномен в тропическата част на Тихия океан. Явлението носи със себе си по-високи температури в глобален мащаб, което се явява лош фактор за отглеждането на какао.

Междувременно търсенето остава стабилно, предимно в Европа и Азия, отбелязва Пол Джоулс (Paul Joules), анализатор на суровини в „Рабобанк“ (Rabobank), който се фокусира върху пазарите на какао и млечни продукти.

Първоначално прогнозите сочеха добро предлагане през тази година, казва Джоулс. Но преди няколко месеца експертите осъзнават, че предлаганите количества, не отговарят на очакванията.

“В сравнение с 2021 и 2022 какаова година, сезонът за 2022 и 2023 се насочва към дефицит в предлагането, поради намаляването на производството”, според месечния доклад на Международната какаова организация за април.

Болестите по посевите могат да са отговорни за разочароващите резултати.

“Това, което видяхме, повече случаи на заболяването с поява на подутини по растенията”, обяснява Джоулс.

- реклама -