Цените на храните скачат предпразнично.
Повечето основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци поскъпват на борсите у нас,
показват данните от тазседмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Цената на кравето сирене пада с 1,3 на сто до 11,58 лева за килограм, а на кашкавала тип
„Витоша“ се вдига с 0,1 на сто до 17,39 лева за килограм.
Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) е надолу с 0,8 на сто и се купува по 1,30 лева за
кофичка от 400 гр., а прясното мляко (3 процента масленост) – с 1,2 на сто до 2,38 лева за литър.
Кравето масло (пакетче от 125 грама) поскъпва с 2,1 на сто до 3,07 лева за брой.
Оризът е надолу с 4,6 на сто и достига 3,26 лева за килограм, а зрелият фасул – с 1,1 на сто и се търгува по 4,28 лева за килограм.
Лещата е нагоре с 1,7 на сто и е 4,34 лева за килограм,.
Цената на олиото се понижава с 0,8 на сто до 3,20 лева за литър,
а на брашното тип 500 се вдига с 5,6 на сто до 1,40 лева за килограм.
Захарта поевтинява с 2 на сто и се предлага по 1,92 лева за килограм.
При плодовете поевтиняват единствено портокалите – с 3,3 на сто до 1,95 лева за килограм, и мандарините – с 5,9 на сто до 2,20 лева за килограм.
Бананите поскъпват с 1,2 на сто до 2,69 лева за килограм,
лимоните – с 1,5 на сто до 2,29 лева за килограм, грейпфрутите – с 3,5 на сто до 2,40 лева за килограм, а ябълките – с 3,4 на сто до 1,69 лева за килограм.
При зеленчуците поевтиняват оранжерийните домати – с 3,8 на сто до 3,59 лева за килограм,
картофите – с 0,3 на сто до 1,22 лева за килограм, и морковите – с 2 на сто до 1,15 лева за килограм.
Цената на оранжерийните краставици се вдига с 2,6 на сто до 3,12 лева за килограм,
а тази на зелето – с 0,6 на сто до 1,35 лева за килограм.
Зрелият кромид лук също е по-скъп – с 4 на сто,
и достига 1,15 лева за килограм.
Зелената салата поскъпва с 0,3 на сто до 1,15 лева за брой, а зрелият чесън – с 1,7 на сто до 5,76 лева за килограм.