горива, гориво, криза, Великобритания, военни

Цените на горивата у нас продължават да растат

Цените на горивата у нас продължават да нарастват, като средната стойност на масовия бензин А-95 в петък е 3,13 лева за литър,

като разликата между отделните бензиностанции достига до близо 50 стотинки, показват данните на сайта bg.fuelo.net.

Почти никъде в страната вече не може да се намери литър от този бензин на цена под 3 лева. На отделни места се наблюдава леко поевтиняване -със стотинка-две на пропан-бутана.

На международните пазари цената на суровия петрол от сорта Брент бележи ново повишение и към 17.50 часа българско време се търгува за 112,60 долара за барел, поскъпвайки в рамките на деня с 0,5%.

Очаква се цените на петрола Брент да приключва настоящата седмица със слаби изменения, тъй като от една страна инвеститорите продължават да преценяват очакваното възстановяване на търсенето в Китай след разхлабване на строгите Covid локдауни и задаващата се забрана в ЕС за вноса на руски петрол,

които са в подкрепа на поскъпването на черното злато.

От друга страна опасенията от глобално икономическо забавяне и дори рецесия на фона на растящата инфлация и покачващите се лихви ограничават това възходящо движение на петролните цени.

Цената на природния газ в Европа пък се понижава под 90 евро за мегаватчас към нива около и под 88 евро за пръв път от близо месец насам на фона на нарастващите нива на запасите и продължаващите потоци от руски газ към Европа.

ЕС и евродепутатите постигнаха по-рано тази споразумение за определяне на минимални нива на запълване на газохранилищата в Европа до ноември,

за да гарантират, че страните членки ще разполагат с достатъчно синьо гориво за следващата зима.

Според Gas Infrastructure Europe нивата на съхранение на газ в газохранилищата на Европа са се увеличили с почти 25% през месец май и са близо до средните нива от 45% за предходните пет години.

Определянето на минимални задължителни нива на запълване на европейските газохранилища е в резултат на постоянната несигурност относно по-нататъшните руски доставки,

тъй като инвеститорите продължават да очакват подробности за това как компаниите от ЕС могат да плащат за руския газ, без да нарушават санкциите спрямо Москва.

- реклама -