Цени в евро: Кога слагаме двоен етикет на стоките у нас?

Цени в евро: Кога слагаме двоен етикет на стоките у нас? Вицепремиерът Атанас Пеканов: Скоро у нас трябва да има цени в евро и левове.

Влизането в еврозоната е много важна задача пред България и трябва да се случи от 1 януари 2024 г. Ще се опитаме да направим така, че когато на власт дойде редовен кабинет, нещата да са готови. В Хърватия в магазините вече има цени в куни и в евро. Това тряба да се случи и в България.

Това каза вицепремиерът в служебното правителство Атанас Пеканов по БНТ.

Той коментира и парите по Плана за възстановяване. Пратили сме искане за плащане и чакаме пари през есента, като първият транш ще е 1,3 милиарда евро. България трябва да защити плащане от 3,7 милиарда евро и ще се работи по програмата за саниране и енергийна ефективност.

За да се развива България, трябва да се направят ключови реформи. В плановете едно от основните неща е върховенството на закона. Трябва да се работи за противодействие на корупцията и да се направят промени по отношение на главния прокурор. Да има по-голяма отчетност и прозрачност при обществените поръчки. Пари ще получим за ясни проекти и реформи.

Според министър Пеканов няма да се налага да връшаме средства по еврофондовете. Преблеми има около автомагистрала „Струма“, но най-вероятно няма да възстановяваме средства.

- реклама -