Цени: На пазар в Сърбия и на море в Гърция – колко ще ни струва?

Цени: На пазар в Сърбия и на море в Гърция – колко ще ни струва? Само на 90 километра от центъра на София, в съседна Сърбия, се намира един от най-посещаваните пазари за прясна домашна продукция, а именно този в Пирот.  Дизелът и бензинът вече нахвърлиха 3 лева. Това означава, че пътят от 180 км в двете посоки струва около 35 лева.

На сергиите в Пирот могат да се открият

всички необходими хранителни продукти. Нова тв се среща с Мити, която продава своята продукция вече 30 години. Тя казва, че голяма част от клиентите са българи.

„Купуват предимно зеленчуци. Някои неща наистина са по-евтини“, споделя тя. Наташа е един от редовните клиенти на пазара.

„Всичко е прясно.

В Пирот се произвеждат много неща.

Кашкавалът и сиренето са 3 пъти по-евтини от България“, казва тя. Проверката показа, че 1 кг ориз в Пирот струва 2,50 лева. В София цената е около 3 лева.

Ето какви са цените и в Гърция. В южната ни съседка на места храната е 3 пъти по-скъпа в сравнение с България. Търговците обясняват, че причината е скокът в цените на горивата заради войната в Украйна.

В Аспровалта фрапе, вода и шезлонг

струват 8 лв. Каква е ситуацията в супермакретите в града? Брашното в един такъв магазин струва малко над 1 евро, солта е близо 75 цента, а захарта струва 1 евро и 30 цента.

Много българи пазаруват и в Румъния. Хората , които живеят в Русе предпочитат да купуват от съседния румънски град Гюргево. Разходът за гориво, за да се стигне до там  е под 10 лева, но предизвикателството при това пътуване е тежкотоварният трафик около ГККП „Дунав мост“.

За моста се плаща  такса – 4 лева

от българска страна и 15 леи или 6 лева – от румънска. Пазарът в Гюргево се намира почти в центъра на града. Гъмжи от хора и коли, а паркирането в района е безплатно. Тържището е с открита и закрита част. Повечето от щандовете предлагат фермерска продукция директно от производителя. Това привлича купувачите от Русе. Михаела и приятелките й, които редовно пазаруват от Гюргево.

„Харесва ни това, че е в непосредствена близост до Русе. Месото е прясно и вкусно. Цените са горе-долу като в България“, сподели Роска Николаева.

Русенецът Росен има щанд на пазара.

Той прави сметка кои продукти са по изгодни за българските купувачи. Свинското месо е на почти същите цени, като в България, но агнешкото е доста по-евтино. Олиото се продава под 4 лв. за литър, но яйцата, особено тези от домашни кокошки, са по скъпи- една леа или 40 стотинки за брой.

Търговците на гюргевския пазар също отчитат ползата от българските си клиенти. Хвалят се, че при тях всичко е местно производство. Въпреки разходите за гориво и таксата за „Дунав мост“, купувайки необходимите продукти за седмица от Гюргево, едно домакинство от Русе може да спести 10 лева.

- реклама -