Форум Булатом

Цената на тока внася раздор между енергетиците и бизнеса

Цената на тока е на път да скара представителите на ядрения бизнес и индустриалците у нас. Според Богомил Манчев – председател на Булатом, цената на електроенергията в страната трябва да се увеличи двойно, а тя се задържа на сегашните нива по политически причини. Това заяви той, преди началото на ядрения форум във Варна за БНР. От друга страна, позицията на Кирил Домусчиев – президент на КРИБ е, че бизнесът не може да понесе каквото и да е повишаване на цената на тока.

На форума във Варна министърът на енергетиката Теменужка Петкова отрече каквато и да е намеса на правителството в работата на енергийния регулатор – КЕВР. Според нея решенията на регулатора от миналата година само помагат за стабилизирането на финансовото състояние на енергийните предприятия. Депутатът Магдалена Ташева от Атака коментира, че и един процент поскъпване на електроенергията ще изкара хората на улицата, а в резултат на протестите не са изключени и самозапалвания.

Според проф. Атанас Тасев от Български енергиен форум текущият дефицит в електроенергийната ни система е 100 млн.лв. годишно и той може да се преодолее с 3 до 4% поскъпване на тока на годишна база през следващите 4 години.

Форум Булатом - 15.06.2016
Форум Булатом – 15.06.2016

От своя страна Богомил Манчев коментира, че предложението му за промяна на цените на електроенергията касае само битовите потребители, а не индустрията. Ето какво каза още той за Flashnews:

„Хората у нас харчат според различни изследвания около 15 млн.мегават часа. 3 млн.мегават часа харчат енергийно бедни хора и за тях цената не трябва да бъде променяна. Разликата в предложението цената за бита да се повиши от 170лв. на 250 лв. за мегават за тези 3 млн.мегават часа да се компенсира от социалното министерство. За другите 12 млн.мегават часа увеличението от 80лв. на мегават да ги вземе Фонът за енергийна сигурност с промяна в законовите разпоредби, а не да ги взимат ЕРП-тата.
Много моля,  петте млн. българи, които не са енергийно бедни, да си плащат реалната цена на тока. Привеждам пример: у нас на изхода на централите токът високо напрежение е 33-34 евро на мегават, а потребителите плащат 85 евро на мегават. Значи коефициентът на увеличиние е 2.2. В Германия, изходът на централите е 45 евро, а плащат 300 евро , значи плащат 6 пъти повече. Затова Германия може да плаща 28000 мегавата слънце и над 30 000 мегавата вятър. Ние не можем да си позволим това.
Аз предлагам този коефициент да стане 3, а не 6. Някой трябва да плати обяда, иначе какво правим? Иначе трябва да има държавна помощ за тези производители, когато вземеш пари от бюджета, става по-лошо! А за индустрията цената трябва да се запази на това ниво, дори да се намалява, за да бъде тя конкурентна.“
- реклама -