Цената на тока скара двама министри в ефир

Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов са имали в събота среща с гръцката фирма изпълнител на интерконектора. От неговото завършване зависи в България да идва цялото договорено количество газ от Азербайджан.

Това стана ясно от участие на министъра на енергетиката в предаването „Тази неделя“ по Би Ти Ви. Той бе в студиото с бившия министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова. Двамата влязоха в сблъсък по всички теми, свързани с рекордно високите цени на газа и тока.

От думите на Николов стана ясно, че е

изготвен стриктен график

дата по дата. Всички технически действия, които ще бъдат извършени, ще позволят реално търговско функциониране на газовата връзка с Гърция от 1 юли 2022, каза Николов.

И обясни, че всички доклади от изпълнителя на проекта ще бъдат в 3 екземпляра – до премиерите на България и Гърция и до проектната компания. Така всички забавяния ще бъдат свити до минимум, а при следващия отоплителен сезон никой няма да има оправдание, че липсва газ от Азербайджан.

За интерконектора с Гърция

ви оставихме готов проект, а вие не успяхте да завършите няколко десетки километра до 31 декември 2021 г. , контрира Теменужка Петкова, която няколко пъти подчерта, че правителството на Бойко Борисов е свършило много работа по реализирането на връзката.

Според Николов обаче до срещата на Кирил Петков с гръцкия му колега Мицотакис не е имало разрешение за строеж за станцията на Комотини.

Това са откровени лъжи,

разрешението е от 7 феруари 2019 г., категорична е Петкова.

Става въпрос за станцията в Комотини. За първи път има график дата по дата, наложени компенсации, за пръв път има директна комуникация на седмична база, отвърна й Николов.

Такива срещи ние правихме регулярно, вие защо си мислите, че започват от вас, попита го Теменужка Петкова. И го посъветва няколко пъти да се готви повече.

Да се водят преговори с „Газпром“

не е лесна работа, ако вие свършите толкова работа, колкото Бойко Борисов, аз лично ще ви поздравя, обърна се към опонента си Петкова.

Двамата не се разбраха и за компенсациите за бизнеса заради високите цени на електроенергията.

Правителството предага до 75% от разликата

между  пазарната цена и цената, определена от КЕВР, но не повече от 30 процента. А ние предлагаме тази помощ да бъде до 70 процента, заяви Петкова.

Според Николов обаче налагането на таван е в полза на бизнеса, а размерът на разходите, които могат да бъдат понесени от системата, трябва да бъдат планирани дългосрочно.

Всеки ден сме в контакт с бизнеса,

увери министърът на енергетиката. Той добави, че цените в България зависят в изключителна степен от международния пазар и затова компенсациите не могат да са със закована стойност в момента.

Бизнесът не иска лимитирана до 30% помощ, настоя  Петкова. И предупреди, че докато управляващите преценят какви мерки да вземат, много малки фрми ще фалират.

Според Николов обаче правителството трябва да гледа интереса на цялото общество, защото

парите са на всички данъкоплатци.

Александър Николов заяви още, че след 3-годишни ремонти в НЕК към момента липсват 1 гигават балансиращи мощности, които може да доведат по съвсем различни цени в България. Това твърдение също бе категорично отречено от Теменужка Петкова.

- реклама -