ток, цена, бизнес, шокови нива, тока, борса, свободен пазар
снимка: БНТ

„Цената на тока е на шокови нива“: Бизнесът настоява за действия

Цената на тока на свободния пазар у нас продължава да се увеличава, алармират организации на работодателите у нас. Те се срещната със служебния министър на енергетиката Андрей Живков в настояване да се предприемат незабавни мерки.

„Цената на тока за бизнеса е на шокови нива. Не се дължи на недостиг на ток. Алтернативните горива, като газ и въглища също скачат. Апелират държавата да успокои пазара. Около 4 000 мегавата е потреблението на ток. Около 2 000 се изнася“, категоричен беше Константин Стаменов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Енергийният министър Андрей Живков обясни, че в България сме с една от най ниските цени на тока, но заради европейските пазари, се отразява и у нас.

„От страна на бизнеса са постъпили предложения, за да се справи бизнеса с ценови шок“, допълни той.

Според министъра целта е да не се предизвикат фалити. Цената на борсата днес е била 330 лв. за мегават. Част от мерките са предприети за да има подпомагане на големите консуматори за въглеродни емисии.

Андрей Живков увери че дефицит на производство няма и не се обсъжда вариант за ограничаване на износа на ток. Обсъждат се промени на правилата на борсовата търговия, за да се отстранят евентуални злоупотреби.

Една от предложените мерки за справяне с кризата е предлагане на борсови продукти изгодни за бизнеса.

На срещата в Министерството на енергетиката присъстваха представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти.

От повече от месец българският бизнес плаща най-скъпия ток в Европа, а държавата не предприема мерки. Според експертите причината за увеличението на цената в сегмента „ден напред“ е заниженото производство на електроенергия от държавните ТЕЦ-ове, както и високите нива на износ. Токът, който се изнася от страната, на практика струва по-малко от този, който ползва българският бизнес.

- реклама -