петрол

Цената на петрола скочи с 5%

Цените на петрола гонят най-високите си нива от средата на 2015-та. След като най-големите производители в света успяха да се споразумеят да намалят драстично добивите на „черното злато“ сега цената му скочи с близо 5 на сто.

1,8 млн. барела на ден по-малко

През уикенда страните извън ОПЕК се присъединиха към петролните гиганти, като се договориха от началото на следващата година да съкратят производството с 562 хиляди барела на ден. Така с намалените 1.2 млн. барела на ОПЕК, общия добив на „черно злато“ ще падне с 1.8 млн. барела дневно.

Договореността беше постигната между Русия, Мексико, Казахстан, Оман, Азербайджан, Бахрейн, Боливия, Бруней, Екваториална Гвинея, Малайзия, Судан и Южен Судан.

Това доведе до солиден ръст от близо 5% на петролните цени при старта на днешната търговия. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари нарастват с 5,05% към 54,12 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент с доставка през февруари се повишават с 4,47% към 56,80 долара за барел.

Фючърсите на американския суров петрол и на петрола сорт брент дори поскъпнаха за кратко към най-високи нива от юли 2015-а година насам, съответно от 54,51 и от 57,89 долара за барел.

Ще се спази ли споразумението?

BP plans job cuts as profits slump

На фона на споразумението за ограничаване на петролния добив обаче се оказва, че някои държави са достигнали нови рекорди. Така например в Саудитска Арабия те са нараснали през ноември до 10,72 млн. барела на ден спрямо 10,635 млн. барела през октомври, съобщи „Ройтерс“.

Иракският петролен добив пък се е повишил до 4,8 млн. барела на ден.

Ако обаче производството в глобален план бъде съкратено с планираните около 1,8 млн. барела дневно, това може да доведе до повишение на петролните цени с около 6 долара за барел.

- реклама -