цени на петрола
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Историческо: цената на петрола стана отрицателна

Цената на американския петрола стана отрицателна за първи път в историята. Това означава, че производителите плащат на купувачите да складират петрола. Причината е, че те се страхуват, че през май може да няма празни складови пространства. Фирмите вече наемат мегатанкери не за пренос, а само за съхранение.

Тъй като няма място за съхраняване на петрола, West Texas Intermediate с доставка през май приключи търговията на -37,63 долара за барел. А утре трябва да бъдат приключени и фючърсните договори.

Такива безпрецедентни цени се обясняват с факта, че вторник ще бъде последният ден за продажбата на този петрол. В същото време няма къде да се съхранява суровината – търсенето рязко е спаднало, а складовите помещения са почти пълни.

Цената на петрола за юни -$20

Цените за WTI през юни също паднаха, но останаха положителни – около $20 за барел. Цената на сорт Брент също падна. Тя стигна до малко под $26 за барел – спад с 8.9%.

По-рано този месец ОПЕК+ се договори да намали световното производство с 10%. Това е най-голямото намаление в историята. И то обаче не е достатъчно на фона на колосално свитото потребление заради пандемията.

- реклама -