Цената на горивото пада (вижте с колко)

Цената на горивото пада, като в повечето градове може да се зареди бензин за под 2,90 лв. за литър. И то без отстъпката. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, цитиран от „Труд“.

Според Живодар Терзиев до края на месеца и през октомври цената на бензина ще се задържи на настоящите нива. Дори може да има леко понижение в размер на няколко стотинки.

При дизела обаче ситуацията не е такава, заради по-голямото търсене.

За два месеца цената на бензина се понижи с близо 40 ст. за литър – от 3,40 лв. до 3,01 лв. Очакванията за рецесия в Европа и САЩ карат потребителите да намалят активността си, намалява потреблението на бензин и съответно цената му. Бензинът обаче не може да бъде използван за отопление и търсенето му е по-малко.

На пазара на горива на едро разликата в цените на бензина и дизела през годините винаги е било 50-100 долара за тон. А сега стига до 180-200 долара. Причините за това са много, но основната е войната в Украйна, коментират хора от бранша. Дизелът е много по-търсен от бензина, може да се ползва за отопление, затова и цената му остава по-висока.

 

- реклама -