Климт

„Целувката” на Климт вече може да бъде докосната

Шедьовърът „Целувката” на Густав Климт вече може да бъде докоснат от ценителите на изкуството. Това стана възможно след като беше отпечатана триизмерна версия на картината, специално за нуждите на хората с нарушено зрение.

Досега посетителите нямаха право да пипат картината, която се намира в музея „Белведере” във Виена.

Инициативата „Взаимното докосване на повърхността” дава възможност картината, пресъздадена с 3D принтер, да бъде изследвана с върховете на пръстите и да бъдат улавяни детайли от рисуваната през 1907-1908 година творба.

Новата репродукция е по-малка от оригинала, и има сензори, които при докосване задействат аудиоинформация за творбата.

„Желанието ни е да отворим нова глава, така че изкуството да стане достъпно за незрящите и хората с увредено зрение”, каза Райнер Делгадо от германското дружество на незрящите и лицата с увредено зрение.

Инициативата е в рамките на проект на ЕС „Достъп на незрящи и на хора с увредено зрение до музеи”, което ще им позволи да „виждат” изкуството, посочва АФП.

Густав Климт (1862–1918) рисува прочутата си картина „Целувката” в разгара на периода Вelle epoque във Виена. Творбата показва двама влюбени в златисти одежди. Магията на любовта им е пресъздадена с маслени бои.
- реклама -