Цацаров става прокурор във ВКП

Шефът на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров беше възстановен на длъжността прокурор във ВКП. Решението беше взето на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Преди да заеме поста на председател на антикорупционната комисия, Цацаров беше главен прокурор в продължение на 7 години. Преди това беше съдия в Пловдивския окръжен съд.

Решението на Прокурорската колегия той да бъде възстановен като обвинител във Върховната касационна прокуратура мина без обсъждания. То е в резултат на подадена молба от страна на Цацаров.

Оставката му като председател на антикорупционната комисиявсе още не е гласувана от Народното събрание, какъвто е редът при такива случаи. Оставката бе депозирана в парламента на 17 януари. Тя е с дата 1 март.

Цацаров заяви намерението си да напусне поста още на 13 януари, като обяви, че ще направи това пред ресорната комисия в Народното събрание и ще поиска да бъде освободен от 1 март. Ден по-късно достъпът му до класифицирана информация бе отнет.

В позиция Цацаров изрази мнение, че това е станало след продължителен институционален натиск. По думите му той е упражнен спрямо ръководството на агенцията от премиера Кирил Петков и от МВР шефа Бойко Рашков.

В мотивите за отнемане на допуска е било записано, че „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

ВЪЗМУЩЕНИЕ

На заседанието се колегията единодушно и без коментари прие и становище срещу декларацията на управляващата коалиция с призив за оставка на главния прокурор.
Колегията изразява своето безпокойство и възмущение от „безцеремонното погазване на принципите на правовата държава“. „Приемаме призива за оставка на главния прокурор като отявлен пример за поредно грубо и недопустимо засягане на независимостта на съдебната власт“, се посочва в становището. Според членовете на колегията декларацията на народните представители руши демократичните устои и основните европейски ценности. Отбелязват още, че тя няма юридическа стойност и е насочена към „постигане на политически цели“

Прокурорската колегия също така ще предприеме организирането на срещи с европейските институции, в чиито обхват на работа влиза върховенството на правото. Становището на колегията ще бъде изпратено до председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, представителството на ЕК у нас, посолствата на държавите-членки на ЕС, посолствата на САЩ и Великобритания, както и до Съвета на Европа и Венецианската комисия.

 

- реклама -