сн. БГНЕС

Цацаров: Сдружението на Полфрийман бе създадено с финансовата и правна помощ на Хелзинкския комитет

По време на моя мандат се развиха немалко събития, свързани с наказателно производство срещу Джок Полфрийман. Същевременно обаче то има предистория, защото през 2012 г. за първи път бе постановен отказ за трансфер. Моят предшественик – проф. Борис Велчев, отказа трансфер към Австралия, по искане на Департамента на главния прокурор на Австралийския съюз”, заяви Сотир Цацаров.

По думите му оттам – нататък нещата е поел именно той.

„Всъщност, при един разговор с проф. Велчев, на мен ми стана ясно, че той каза, че не ми завещава един горещ картоф, защото този картоф вече не е горещ. Той го е разрешил, но този проблем ще възниква и ще нараства – все повече и повече”, допълва Цацаров, цитиран от NOVA.

„Имаше предвид целия международен натиск, на който той е бил подложен. До немалка степен признавам, че тогава го погледнах с известно недоверие. Впоследствие разбрах, че колегата е бил абсолютно прав”, посочва бившият обвинител номер едно.

През 2012 г. обаче се случва и още нещо. „Джок Полфрийман вече е в затвора. Именно тогава той създава Българското затворническо движение за рехабилитация. Малка подробност, малка – но много важна, че това Сдружение е създадено с правната и финансовата помощ, под финансова разбирам заплащането на съответните държавни такси, на Българския Хелзинкски комитет”, обяснява Цацаров.

„После идва 2013 г. За първи път тогава Калин Калпакчиев – съдия, става „Човек на годината” в класацията на Българския хелзинкски комитет. Е, не на първо, на второ място”.

През месец юли 2013 г. Цацаров отказва за втори път трансфер на Джок Полфрийман.

- реклама -