Цацаров: Противодействието на корупцията от икономическа полиция е недостатъчно

Цацаров национално съвещание на МВР корупция икономическа полиция служби престъпност
Противодействието на корупцията, което се осъществява на ниво икономическа полиция, е на безкрайно недостатъчно ниво.

Това заяви Главнияят прокурор Сотир Цацаров на Националното съвещание на МВР.

Поисках списък за действащите разработки, изводът от този списък е пълна тишина. Ако не е ДАНС и ГДБОП за противодействие срещу корупцията по високите етажи особено, не може да се работи. Отчитам много добра работа на ДАНС и ГДБОП и добро взаимодействие със спецпрокуратурата, отбеляза Цацаров.

Вчера в интервюто си бившият главен прокурор Никола Филчев е казал няколко много верни неща – „едното беше, че без оперативните служби на МВР и без финансово контролните служби прокуратурата е просто едно деловодство”, заяви още главният прокурор.

Не е тайна, че забавянето на разследванията е заради експертизите. Нужна е промяна в цялостния модел на Националния институт по криминалистика. Нужен ни е не научен институт, а централна криминалистична лаборатория по места. Не са ни нужни дисертации, а експертизи, заяви още Цацаров.

Според него моделът на териториално присъствие на МВР до нивото на районен инспектор е загубил коефициента на полезно действие вече.

Според мен целият модел на закона за МВР, който касае структурата на МВР и присъствието на МВР по места до ниво районен инспектор отдавна е изживял своето време. Другият модел е свързан с мрежа от модулни жандармерийски участъци на територията на цялата страна извън градовете. Това е начинът за засилено полицейско присъствие, добави Цацаров. Според него, всичко друго е наливане на финанси и ресурс в модел, отдавна изчерпал своето предназначение. Необходима е мрежа от териториални жандармерийски участъци извън градовете, повтори отново главният прокурор.

Призовавам за повече внимание към това, което се случва в районните управления и в населените места, където си мислят, че бог високо – цар далеко, подчерта Цацаров.