Цацаров, Горанов прокуратура преследване управляващи министри

Цацаров: Прокуратурата ще проверява министър Владислав Горанов за жилището, в което живее

Прокуратурата ще започне проверка на министъра на финансите Владислав Горанов.

Това каза в предаването „Шоуто на Слави“ главният прокурор Сотир Цацаров. Проверката е след сигнал на зрител, че Горанов живее в луксозен апартамент, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен. По данни на зрителя апартаментът е 180 кв. м, а цената на наема според обявените на самия комплекс цени е малко над 10 евро на квадрат, или над 1800 евро на месец. За 6 години това са над 250 000 евро.

Обвинител номер едно обясни, че не знае къде живее министърът на финансите последните 6 години, но проверката ще бъде извършена, ако се окаже, че това е вярно.

„Мога да ви гарантирам едно – на базата на това, което прочетохте току що, още утре такава проверка срещу господин Горанов ще стартира”, заяви главният прокурор.

По отношение на казуса за концесията на „Юлен“ Цацаров обясни, че ако бездействието на отговорните институции – Министерство на околната среда и водите и на Министерски съвет продължи, това може да доведе до проверка в МС.

„Но, връщайки нещата към снощи, ще кажа – до момента отговор няма. Тоест, ако отговор продължава да няма, ще трябва да се предприемат други мерки от прокуратурата, свързани с проверка за търсене на наказателна отговорност”, заяви Сотир Цацаров, като уточни, че сегашният Министерски съвет е отговорният.

Бихме предприели разследване, ако мерки не последват. Чака се 2 или 3 месеца, допълни главният прокурор.

Цацаров категорично отрече твърденията на Цветан Василев, че е давал по 100 000 евро на месец за главния прокурор. „Нито едно евро от тези пари не е стигнало до мен“, категоричен беше обвинител №1.

Цацаров коментира, че белезниците на краката на Десислава Иванчева е прекалена мярка, но въпросът е в правомощията на Министерството на правосъдието.

Разследването на Джи Пи Груп е начална фаза и тепърва ще тече, обясни той на поредния въпрос. При двамата от Джи Пи Груп няма обвинение за подкуп, а за пране на пари, обясни той различното отношение към двамата разследвани от фирмата и към бившата кметица. Още утре имената на двамата ще бъдат пуснати от пресцентъра, обеща той.

На въпрос защо няма нито един висш политик и министър-председател в затвора главният прокурор отговори:

„Има обвинени висши политици, ще има още обвинени висши политици, но постановяването на присъдите не е в правомощията на прокуратурата“, заяви той и добави „прокуратурата не разкрива престъпления, а праща обвинения”.

„По време на моя мандат са обвинени министри, заместник-министри и други висши фигури от политическия живот. Въпросът е, колко от тях са обвинени на базата на истински, стабилни доказателства, както и за колко от тях обвинението е издължало в съда”, каза още Цацаров.

Обвинител № 1 се съгласи, че в обществото има глад за справедливост, защото няма справедливост.

Фигурата на главния прокурор събира очаквания, но аз съм убеден, че няма главен прокурор, който да е в състояние да изпълни всичко това защото пред него им служби, след него има съд. Има и закони. Със съзнанието съм, че правя доколкото мога това, да се спазват законите. Аз съм чист пред съвестта си, защото правя всичко, което мога, за да достигна резултатите. Но сам и с още някого е много трудно да го направя. На въпроса Кой, който ми зададоха, аз отговорих: Всички, посочи гостът.

Слави попита госта си и за Арабаджиеви, Баневи и Миню Стайков за връзки на арестите с избори, на което той отговори, че не е съгласен с това. Стартират се проверки когато има годни доказателства. Тези хора в продължение на години им е позволено да приватизират, да експлоатират и после да унищожат предприятия. В конкретните случаи аз твърдя, че за първи път от много време аз видях годни за реализация разработки, както на ГДБОП, така и на ДАНС. Бяха представени напълно годни данни, а защо това не е правено в миналото, трябва да ви отговори някой друг, отсече главният прокурор.

Запитан за записи на министър-председателя, Цацаров припомни, че Кокинов се оплаква от него и заяви, че иска да стане апелативен прокурор. После каза една фраза на премиера: Ти си го избра. А дали всичко това не бе породено от личната му неудовлетвореност и до това, че не бе повишен до ръководител на Софийската апелативна прокуратура.

Разследвахме този запис, не се установи кой и как го е направил. Какво е престъплението в това съдържание, попита реторично главният прокурор. Той отсече, че министър-председателят не избира главният прокурор.

Не се чувствам личния прокурор на Бойко Борисов и изразявам съжаление, че някой недоволен от това не е спял да заеме този пост и да стане личен главен прокурор, отсече той.

Фигурата на главния прокурор съчетава всички очаквания за справедливост, не с полиция, не с разследвания.

От него се очаква и възмездие, но главният прокурор не е всесилен, нито магьосник. Той по дефиниция не може да оправдае тези обществени очаквания. Затова, ако някой си мисли, че може да избран за втори мандат за прокурор, ако има вот, той се заблуждава. Ако фигурата на главния прокурор бъде подложена на избор, някой трябва да плати за изборите. Кой ще плати и финансира тази кампания и кой ще изманипулира по нея, заяви Цацаров.

На въпрос за 16 милиарда несъбрани ДДС-та от страна на НАП Сотир Цацаров заяви, че сумата е резултат от питане по закона за достъп до информация. Не може да се търси отговорност за нереализирани или изтекли по давност вземания. Цифрата 16 милиарда е едно обобщение и отговор. Но раздуването, че това е престъпление, е пропаганден ход на определени медии и кръгове. Зад това не се крие престъпление, но се крие това, че по българските закони може да прехвърлиш фирма на някой, заяви обвинител № 1.

Той посочи, че НС са отговорни за това и че прокуратурата отдавна посочва, че има нарушения, защото законът ги допуска. А той ги допуска, защото са удобни на някого, посочи той.

Не се страхувам от закона „Магнитски“, това е поредният пропаганден ход, коментира още гостът.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -