Цацаров

Цацаров пред ВСС: Зад част от протестиращите срещу Гешев има гнусна политическа игра

Аз ще подкрепя Иван Гешев. Дойде времето, в което начело на прокуратурата трябва да застане прокурор.

Това каза настоящият обвинител номер 1 Сотир Цацаров на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет, който избира неговия наследник тази вечер.

Ще подкрепя този кандидат, защото знам как той работи, защото знам, че той не се огъна в най-тежкото време”, изброи Цацаров. В изказването си той отбеляза, че опитът да бъде превърната Десислава Иванчева в политическа емблема на една партия и най-вече в символ на неуспеха на прокуратура и антикорупционната комисия не е успял. „Лозан Панов трябва да се срамува за това, че не каза нито дума затова, че по улиците протече марш в защита на обвиняем„, отбеляза още Цацаров.

Той разказа, че по време на публичния арест на Иванчева в центъра на София той е поискал от Гешев да отиде на мястото, тъй като по това време самия обвинител номер едно е бил в командировка в чужбина.

„Ако за това е виновен, виновен съм и аз„, отсече Цацаров.

Една част от протестиращите протестират по лично убеждение, а зад другата част има гнусна политическа игра

Такава е оценката на главния прокурор за днешните прояви в подкрепа и против на кандидатурата на Гешев.

„Едната са хора, които протестират по свое лично убеждение. Те имат пълнто право на това, защото са свободни български граждани. Никой не може да ги накара да харесват Гешев. Никой не може да ме накара да харесвам Панов. Зад другата част на тези протести има гнусна, политическа игра“, каза още Цацаров.

Според него тези, които протестират по съвест трябва да бъдат уважени. Той посочи, че Лозан Панов говори, като човек, чиято процедура е протекла кристално чисто, и при пълна прозрачност. „Говори като човек, който я е наблюдавал отстрани. Поради тази причина има всичките основания да съди нейните негативи и негативите на процедурата по принцип. Аз бих задал въпроса по какво тази процедура се отличава от процедурата, когато бе избран председателя на ВКС. По какво тази процедура се отличава по предните? Тук не изключвам и тази, при която съм избран аз. Нямало е процедура или подобен случай, в който подобна написана реч да не се е чела. Колегата Панов разчита на времето. Оставаме все по-малко хора, които знаем как протече неговата процедура“, допълни още Цацаров.

Той посочи, че няма да каже какво друго се е случило по време на избора на Лозан Панов в една друга сграда. „Няма да го кажа не, защото уважавам Лозан Панов, няма да го кажа, защото уважавам ВКС, съда, уважавам неговия председател – длъжността председател на ВКС“, допълни още Цацаров.

- реклама -