Цацаров

Цацаров пред депутатите: Паралелният износ на лекарства рефлектира върху здравето на гражданите

Проблемът с паралелния износ на лекарства рефлектира върху здравето на нацията и на българските граждани. Износът на такива лекарства, преопаковането им и недостигането им до болните в здравните заведения излага на риск здравето на пациентите“.

Това обяви пред депутатите главният прокурор Сотир Цацаров, който бе изслушан от парламентарната комисия за борба със сивата икономика. Повод за това стана журналистическо разследване на Валя Ахчиева от БНТ, която показа аферата със скъпото лекарство „Хумира“ от САЩ, което се заплаща от здравната каса. У нас обаче то се преопакова и в оригиналните опаковки се слага турско лекарство. Истинската „Хумира“ пък отива за паралелен износ.

Има ли обаче извършено престъпление?

„Крайният резултат е, че българският гражданин е получил листовка на български, а вътре е лекарство, което не съответства на изискванията у нас, а може би и е несъответно по отношение на предназначението си да лекува“, обясни главният прокурор и уточни, че това боравене с лекарства обаче не е престъпление.

Обвинител номер 1 заяви пред народните представители, че се наблюдава стремеж на прехвърляне на абсолютно всички възникнали проблеми с отпускането и предписването на лекарствени средства на прокуратурата. Той подчерта, че държавното обвинение може да търси данъчни престъпления, пране на пари и евентуална митническа контрабанда. Всичко останало свързано с лекарства е в правомощията на контролните органи.

„Вносът на такива лекарства, износът, манипулацията с опаковки, със случаите лекарства напускат болници и да не достигат до пациентите, са на първо място в правомощията на контролните органи. Конструкцията на българския закон по отношение на НК и нормативните актове, които определят правомощията на Изпълнителната агенция по лекарствата са предпоставка за всичко, което се случва и е повод да сме тук днес“, посочи той.

- реклама -