Цацаров

Цацаров поиска спешна покрепа за граничните прокуратури и съдилища

Главният прокурор Сотир Цацаров настоя Висшият съдебен съвет да осигури спешна финансова и кадрова подкрепа за граничните прокуратури и съдилища. Те са подложени на силно натоварване с наказателни дела заради миграционния натиск по южната ни граница с Турция и Гърция.

За целта ще се формира работна група от представители на всяка от колегиите, която да извърши бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища в Царево, Малко Търново, Средец, Елхово и други гранични общини.

Според Цацаров прокурорите и съдиите в граничните райони работят в условията на високо натоварване и напрежение – не достигат разследващи полицаи, има недостиг на съдии и прокурори.

Само на 16 юни в Царево са били разгледани и решени 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Разследването по всяко от делата е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай и трима прокурори.

По делата са работили само двама наказателни съдии.

Необходимо е създаване на условия за нормална работа в граничните райони:

  •  увеличаване броя на магистратите и служителите,
  • поемане на командировъчни разходи за пътуване и т.н.

Следва да се предложат конкретни мерки и на други държавни органи като Министерството на вътрешните работи – ГД“Гранична полиция“.

Главният прокурор предлага вземането на решения по тези въпроси да се извърши в срок до 15 юли. Така ще се  гарантира нормален работен процес и по време на съдебната ваканция, съобщават от прокуратурата.

- реклама -