Цацаров поиска имунитета на депутат от ДПС за купуване на гласове

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от „Движение за права и свободи“ Илия Илиев.

Искането се основава на събрани доказателства от Районна прокуратура –Ямбол и Софийска градска прокуратура за купуване на гласове.

Илия Илиев е лидер на ромската партия ДРОМ

имунитетКато водач на листата в Ямбол на последните парламентарни избори през 2014-та, Илиев,  организирал трима души, които предлагали между 30 и 50 лева за да пуснат бюлетина за него.  Той е извършвал престъплението заедно с Иван Тодоров, който също е бил кандидат – депутат, твърдят от прокуратурата.

Разследването е установило, че Илиев е дал на един от разпитаните свидетели сумата от 2000 лева, за да бъдат склонени хора от ромската махала да гласуват за него. Други свидетели твърдят, че депутата лично им е дало 100 лева след като пуснали бюлетината си за ДПС – по 20 лева на човек.

Илиев вече е обвиняем по едно дело

Към момента ДПС депутата е със снет имунитет и е обвиняем и по друго досъдебно производство – за длъжностно присвояване. По същото дело СГП привлече като обвиняем и бившия заместник министър в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай. Обвинителният акт по това разследване ще бъде изготвен до края на 2016г.

- реклама -