имунитета законността Слави Трифонов Сотир Цацаров прокуратура мажоритарен вот задъжителен референдум резултати

Цацаров отказа да оспори законността на изборите

Главният прокурор отказа да оспори законността на изборите по искането на лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“.

Сотир Цацаров отказа да внесе мотивирано искане за сезиране на Конституционния съд да се произнесе по законността на изборите за народни представители в 44-то Народно събрание.

Съгласно Изборния кодекс, споровете относно законността на изборите за народни представители и на избора на народен представител се решават от Конституционния съд.

На 4 април лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ Лютви Местан и Орхан Исмаилов внесоха жалба, в която оспорват законността на изборите на 26 март. Те посочиха, че  са извършени значими нарушения на изборния процес, нарушаващи грубо конституционните права на българските граждани.

Според Местан и Исмаилов нарушаването на правата е осъществено чрез организирано възпрепятстване на български граждани в Турция да осъществят правото си да гласуват в България, като са били организирани блокади на ГКПП „Капитан Андреево“, „Малко Търново“ и „Лесово“.

Сочи се още, че за упражняването на правото на гласуване на територията на Турция е въведено противозаконно изискване за образователен ценз за писмена грамотност на български език. Позовавайки се на медийни изяви на представители на Коалиция „Обединени патриоти“ се твърди, че е осъществена груба намеса в работата на ЦИК и нарушаване на нейната независимост.

След анализ на изложението на лидерите на Коалиция „Обединение ДОСТ“ и на приложените материали, главният прокурор е преценил, че не е налице обоснована необходимост за сезиране на Конституционния съд. Липсват данни за тежки и повсеместни нарушения, довели до опорочаване на изборния процес и неговите резултати. Няма данни за нарушения от такова естество, че да води до дълбоко компрометиране на резултатите и невъзможност да се установи действителната воля на избирателите, посочват от прокуратурата.

Главният прокурор отказа да оспори пред Конституционния съд и законността на изборите в отделни многомандатни избирателни райони /16 МИР- Пловдив и 5 МИР – Видин/ по сигнали от кандидати за народни представители в тези райони.

- реклама -