Цацаров оглави отдел във ВКП

Бившият председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров оглави отдел във ВКП. Той се върна във Върховната касационна прокуратура, след като на 1 март влезе в сила подадената от него оставка от шефската позиция в антикорупционната комисия.

За новата му месторабота стана ясно от публикация на „Сега“. Изданието публикува отговори на прокуратурата, получени по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ)

Прокуратурата обяснява, че Цацаров, който бе възстановен в редиците ѝ от 1 март, в момента завежда отдел девети – „Нормативен анализ“. Този отдел бе създаден съвсем скоро. На 16 март главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде увеличен щатът на Върховната касационна прокуратура, за да бъде създаден отдел 09.

Изданието е питало и колко преписки са разпределени на Цацаров и каква е средната натовареност в отдела, в който работи. Прокуратурата обаче не отговаря, като посочва, че върховните прокуратури са изключени от правилата за измерването на натовареността на магистратите. Затова тя не се изчислява и прокуратурата обективно няма данни за тях.

На 1 март Цацаров се върна в прокуратурата, която оглавяваше 7 години, преди да бъде избран за шеф на КПКОНПИ. Той подаде оставка от антикорупционната комисия, за която управляващата коалиция планира мащабни промени. Ден след като той обяви оставката си, ДАНС му отне допуска до класифицирана информация. През февруари обаче Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) и прокуратурата изчистиха Цацаров от скандала с отнетия допуск.

Източник: Стандарт

- реклама -