прокуратура Цацаров дела, мярка "таен арест",

Цацаров: Мярката „таен арест“ е разумна, ветото на президента да се използва за прецизирането й

2018 г. беше година на Специализираната прокуратура, без да омаловажавам работата на останалите колеги.

Това заяви по БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

Той цитира социологически проучвания, според които последните действия на прокуратурата се радват на голяма подкрепа в обществото – над 70% одобрение.

Главният прокурор коментира последните съдебни производства, започнати срещу знакови личности последните месеци.

„От значение е как ще завършат всички тези съдебни производства. Целта е да се достигне до атестат за добра работа, а той е осъдителна присъда. Това е мерилото за ефективността на съдебната система. Не трябва да има само шумно медийно започване“, каза Цацаров.

Той не може да прогнозира кои от гръмките дела, които се разследват от Специализираната прокуратура, ще стигнат до финала, но целта е всички.

„Нашата задача по закон е всички започнати дела да отидат в съда“, заяви главният прокурор.

Цацаров посочи, че критиците на прокуратурата не се менят като лица, като убеждения и състав, менят се само опорните точки. „Доскоро удобната теза на критиците беше бездействена прокуратура. Сега, когато тя набра достатъчно скорост, започна да се прокарва другата теза. Опорните точки са свързани с пускането в действие на една репресивна машина в лицето на Специализираната прокуратура“, заяви главният прокурор.

Проблемът на критиците е, че действията на прокуратурата могат да засегнат самите тях. Цацаров подчерта, че огромната част от нормалните български граждани не трябва да се притесняват от прокуратурата, защото те не са станали собственици на 28 години на вестник, не са се превърнали в морални критици, които казват кое е добре и кое лошо.

Според него президентът Румен Радев не е наложил последното си вето, защото смята, че прокуратурата действа като репресивен апарат.

„Проблемът е, че уведомяването на конкретно определени лица за задържането на лицето може да бъде отложено за определен срок. Това е в изпълнение на европейска директива. Тази мярка е разумна, но тя трябва да се прецизира. Не може да кажем, че ще прилагаме тази мярка за всички престъпления. Тя ще се прилага за най-тежката – тероризъм. Тук не става дума за репресия, а за недомислена правна техника. Ако това вето послужи, за да се прецизира техниката, ще бъде добре. Нека тази наредба служи за преследването на престъпността, а не на българските граждани“, заяви Сотир Цацаров.

Той не е съгласен с твърденията на Росен Плевнелиев, че 100 топ позиции на висши държавни чиновници, сред които и тази на главния прокурор са свързани с някакви руски интереси. „Не желая да живея в света на конспирации“, отсече Цацаров.

Главният прокурор подчерта, че не е видял нищо градивно от Лозан Панов, от когото има само критики, но нито една градивна идея. „Може да се променя мнението, ако чуя нещо градивно от него“, каза Цацаров.

Според него трябва да има промяна на Закона за съдебната власт. „Такива промени са възможни и са планирани от министерството на правосъдието през 2019 г.“, каза Цацаров.

Той отрече да е писал мониторинговия доклад на ЕК, защото е положителен към действията на прокуратурата.

„Този мониторингов доклад е първият, който не е писан с участието на извънпарламентарни партии и хора, които искат държавата ни да бъде под този мониторингов механизъм. Това е първият обективен доклад“, каза Цацаров и добави: че съдебната реформа храни фондации, ражда грантове.

Помолен да коментира предстоящият избор на главен прокурор през следващата година, той заяви: На първо място е рано да се търси отговор днес кой ще бъде следващият главен прокурор. Най-лесният отговор е, че следващият главен прокурор ще бъде магистрат, който получи 17 гласа и бъде назначен с указ на президента.

„Не съм човекът, който ще посочи, кой ще влезе след мен в кабинета на главния прокурор. Той ще бъде подложен на медийни и политически атаки, важно е да запази достойнството на прокуратурата“, заяви Цацаров.

Той се спря и на спекулациите за бъдещите си назначения, след изтичането на мандата му през следващата година.

„Нямам никакви амбиции да вляза в кабинета на Лозан Панов. Не смятам, че в една демократична система главният прокурор веднага трябва да стане председател на ВКС или да влезе в Конституционния съд. Животът не се изчерпва с един мандат“, заяви Цацаров.

- реклама -