Цацаров

Цацаров: Момчето от Пловдив не е терорист, вербовчикът е от Северна Африка и още не е задържан

Момчето от Пловдив не е терорист. Случаят е класически пример за това, което само сме чели и коментираме, че се случва в други страни.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Засега 16-годишният младеж е поставен под надзора на член на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни лица.

„Някак си си мислим, е тук, у нас, такива случаи не могат да се случат“, продължи главният прокурор.

Сотир Цацаров обясни, че младежът е бил вербуван от лице от арабски произход, живеещо в държава от Северна Африка. Кореспонденцията се е осъществявало изцяло по интернет и е протекла на няколко етапа. Първоначално той е бил въведен в ценностите на исляма.

„Следва информация за това какво е задължението на всеки истински мюсюлманин трябва да направи. То градира от това да твори добро всеки ден, до това да унищожава неверниците. След това започва изпращането на клипове, от които първоначалната реакция е била отвращение и уплаха. Следва изпращането на послания, свързани с това, че един истински мюсюлманин трябва в живота си да унищожи поне един неверник. Следват още инструкции, довели до това, намерено в дома му”, обясни Цацаров.

Според него младежът не би извършил терористичен акт, какъвто би направил един истински терорист. „Но ние не знаем каква би била следващата стъпка“, отбеляза той.

По информация на прокуратурата младежът е от християнско семейство, но има данни за роднина в рода си, изповядващ ислям. „Това само по себе си нищо не значи“, категоричен бе Цацаров.

В момента службите работят по установяването на лицето, което е осъществявало контакт с 16-годишния младеж.

Бюрото за защита към главния прокурор да поеме опазването на прокурори и следователи в случай на опасност.

Това предложи Сотир Цацаров пред правната комисия в парламента, която днес приемаше отчетните доклади на ВСС, съдилищата, административните съдилища, инспектората и прокуратурата.

Той уточни, че опазването при опасност на съдиите би могло да остане към Министерство на правосъдието. Тази промяна не изисква нито лев, добави главният прокурор. Той уточни още, че върнатите дела са под 3%. Докладът на прокуратурата беше приет, както и всички останали, но между шефа на ВКС Лозан Панов и правосъдния министър Данаил Кирилов отново прехвърчаха искри по повод някои твърдения на Панов по неговия доклад.

- реклама -