Цацаров, Цачева, Желяз Андреев екстрасиране задържане

Цацаров иска да се отнеме българското гражданство на двама чужденци – от Египет и Пакистан

Главният прокурор иска да се отнеме българското гражданство на двама чужденци, съобщиха от държавното обвинение.

За всеки от тях Сотир Цацаров е сезирал министъра на правосъдието, с искане да отправи предложение до президента на Република България за издаване на указ за отмяна на натурализацията им.

Предложенията касаят египтянина Магди Мохеб Камил Кассабгуи и Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани от Пакистан. Двамата са придобили българско гражданство миналия август. Като мотиви за искането то да им бъде отнето се посочва укриване от тях на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на наше гражданство и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години.

„Във Върховната касационна прокуратура постъпват сигнали от ДАНС за допуснати нарушения в хода на процедурата по придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство. По всеки от сигналите се извършва пълна проверка, като през месец юни 2019 г. главният прокурор Сотир Цацаров отправи предложения до министъра на правосъдието за отмяна на натурализацията /на придобито българско гражданство/ по отношение на четири лица – Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина, съобразно правомощията по чл. 31 от Закона за българското гражданство“, съобщиха още от обвинението.

Проверката на Върховната касационна прокуратура по сигналите на ДАНС и за други лица продължава.

- реклама -