Цацаров

Цацаров: Има данни, че религиозни общности стоят зад провокациите в училищата

Имаме данни за участие на този етап на местни общности лидери на местни общности и лидери на местни религиозни общности. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос за провокациите в училищата.

Той припомни, че има досъдебно производство на територията на Сливен. „По това досъдебно производство текат интензивни разпити на няколко заподозрени лица”, каза главният прокурор.

Категорично отрицателен беше неговият отговор на въпроса дали има данни за участие на човек от пресцентъра на министерство на отбраната в тази истерия.„Ние в рамките на това, което правим, включително и на територията на Сливен, – няма никакви данни за такова участие“, заяви той и допълни, че при тях няма сигнал в тази насока.

Цацаров

Той отговори категорично отрицателно на въпроса дали има данни за участие на политици на голяма партия. „Имаме данни за участие на този етап на местни общности, лидери на местни общности и лидери на местни религиозни общности”, каза Цацаров.

По темата за Джок Полфрийман и основанието, на което австралиеца стои в центъра за мигранти, Цацаров отговори като каза, че законовото основание не е свързано с правомощията на Прокуратурата. „Центърът за мигранти се управлява от дирекция „Миграция“ към МВР”, посочи главния прокурор. Главният прокурор заяви, че основанието той да се намира в Центъра за настаняване е липсата на валидни документи за самоличност, които са издадени от австралийската страна. „Има изявления, че такива документи са издадени. Физически той не разполага с тях. Това знам аз, ако тези документи му бъдат предадени, той няма основание да стои в центъра в Бусманци, това е ясно”, обясни Цацаров. Главният прокурор заяви, че ако той разполага с документи за самоличност ще може да пребивава свободно извън този център, но не и да напуска страната.

По повод шпионския скандал и дали има в разследването установени данни за нерегламентирани контакти на Корнелия Нинова с ген. Решетников по отношение на избирането и издигането на кандидатурата на Румен Радев за президент,изобщо има ли данни за намесата на ген. Решетников в президентските избори преди две години, Цацаров каза: „Има данни за намесата на ген. Решетников в много неща, които са свързани с ориентацията на политическия и не само политическия живот в България. Нито личността на г-жа Нинова, нито личността на президента Радев, нито техни твърдяни контакти с ген. Решетников са послужили като повод за образуване на това досъдебно производство, нито до момента в страниците на досъдебното производство има каквито и да е доказателства в тази насока. Насоката тази не е насоката, в която се работи“, допълни още Цацаров.

- реклама -