прокурор Цацаров КТБ дело

Цацаров: Другата седмица прокуратурата ще каже дали ще иска отмяна на заповедта за Калиакра

До края на другата седмица се очаква да стане ясно доколко Прокуратурата има основание да протестира заповедта за защитена зона „Калиакра“ пред Върховния административен съд.

Това заяви в Каварна главният прокурор Сотир Цацаров, който откри обновената сграда на Районната прокуратура в морския град.

В момента се извършва преценка на законосъобразността на заповедта за спиране на строителство и земеделска дейност в защитената зона

Това се прави какво в цялост, така и в отделните пунктове, особено в сферата на земеделието и риболова. Цацаров уточни, че ВАС е изискал от министъра на околната среда и водите Нено Димов цялата документация по създаването на границите на „НАТУРА 2000“, което се отнася до възлагането, предаването от неправителствени организации и приемането на готовия продукт, независимо колко далеч назад във времето е станало това.

Той препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда. Според Сотир Цацаров това следва да бъде направено и с оглед на съответствие с европейските директиви, като следва и да се прецени доколко преводът на директивите е коректен.

източник: Фокус

- реклама -