Гебрев

Цацаров: Британските власти ще кажат дали Гебрев е отровен с „Новичок“

Оръжейният бизнесмен Емилиян Гебрев е вечерял с руски и полски бизнес партньори вечерта преди да му се появят симптомите на отравяне. Това стана ясно от главния прокурор Сотир Цацаров. Той беше изслушан на закрито заседание от Комисията за контрол на специалните служби. Една от темите беше опита за отравяне на Емилиян Гебрев през април 2015 г.

„В никакъв случай не твърдим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне“, обясни още главният прокурор.

„Дали това е „Новичок“ – веществото, с което се опитаха да отровят Скрипал, могат да установят само британските власти. Затова сме им изпратили всички резултати от изследвания, направени у нас. Включително и тези, направени във финландска лаборатория“.

Разследването, което се води е за опит за убийство. Двете линии на разследване са свързани с опита за отравяне и с пребиваването на руски граждани у нас. Според Цацаров е само съвпадение пребиваването на руския гражданин Сергей Седотов в деня, в който Гебрев е изпаднал в тежко здравословно състояние.

Главният прокурор заяви, че мотивът за опита за отравяне трябва да се търси към момента на отравянето през 2015 г. или преди това. Самият Гебрев заявил, че не се сеща кой може да е имал интерес от отравянето му.

На закритото заседание на Комисията разследващите са уверили депутатите, че ще изискат всички лицензи, които засягат сделки по износ на оръжие към 2015 г.

„Емилиян Гебрев категорично е бил отровен. Това няма никакво съмнение.“, заяви бившият вицепремиер Валери Симеонов пред БНТ.

„С единия крак той беше в гроба. Въпреки, че казват службите са си свършили работата, за мен те не са си я свършили“, добави той. Според него проблемите на Гебрев са от времето, когато е пожелал да купи завод „Дунарит“. Тогава е извършено и отравянето срещу него. Дружество, което имаше задължения от 90 млн. лв. спрямо КТБ“, уточни Симеонов.

- реклама -