Св.Св Кирил и Методий църква отбелязване хоро българи

Църквата почита Св.Св Кирил и Методий! Българи от пет континента ще извият хоро в деня на светите братя

Десетки хиляди българи на 5 континента ще се обединят от българските традиции и култура и ще извият красиво българско хоро на днешния ден.

Инициативата под надслов „Розите на България“ е първото по рода си честване, организирано от Министерството на образованието и науката, посветено на българския език, българската азбука и култура и на българите по света.

Над 120 български неделни училища и клубове на 5 континента в над 25 държави (Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия, ЮАР и Япония) ще отбележат празника с българско хоро под звуците на „Празнична сюита“. Тя ще звучи през целия ден в различни точки на света на оживени места, за да привлече и местната общност.

По примера на сънародниците ни зад граница, над 1000 училища, детски градини и читалища и Националният дворец на децата у нас ще участват в „Розите на България“. Българската асоциация на частните училища също се включва в инициативата. В Перник, Смолян, Шумен, Ямбол ще участват всички училища, а в София техният брой вече надвишава 200.

Инициативата „Розите на България“се организира от Министерството на образованието и науката, в партньорство с Министерството на външните работи и задграничните представителства, Министерството на културата, Асоциацията на българските училища в чужбина и Държавната агенция за българите в чужбина.

Празникът на библиотечните и информационните работници ще бъде честван в Столичната библиотека с Ден на отворените врати от 12 ч.

Писатели ще четат свои произведения и ще отправят послания за празника; с участието на мъжката вокална група „Светоглас“. Ще бъдат открити изложбите „Прослава на св. св. Кирил и Методий. История на празника“, „Илюстрациите в детските вестници и списания до 1944 г.“, „Илюстрации от поколението Милениум“, „Младите творят“. Библиобусът на Столичната библиотека ще бъде днес в училища в жк „Люлин“. Ще бъде учреден клуб „Учители“ към СБ.

- реклама -