Събор на Доростолските мъченици
Църквата ще отбележи Събор на Доростолските мъченици

Църквата отбелязва Събор на Доростолските мъченици

Църквата отбелязва днес нов празник – Събор на Доростолските мъченици.

Празникът ще се чества в третата неделя след Петдесетница, след празника Неделя на всички български светии.

Днес българският патриарх Неофит е в Силистра – епархийският център на Доростолската епархия, за да оглави празненствата там.

Той ще отслужи светата Литургия в Катедралния храм на града „Св. св. ап. Петър и Павел“ в съслужение с митрополити от Св. Синод, представители на сестрите поместни православни църкви и епископи и свещенослужители на БПЦ.

Това е първото посещение на предстоятеля на БПЦ в качеството му на патриарх в Доростолска епархия.

Програмата предвижда на 11 юли Негово Светейшество да се срещне с кмета на Силистра. На площада на града патриарх Неофит ще бъде приветстван с „Добре дошъл” от гражданите на Силистра начело с областното и общинското ръководство.

Доростолска митрополия е сред първите древнопросияли епархии в българските земи, формирана е около 390 г. Нейният епархийски център е днешна Силистра – античният Дуросторум, известен в историята още като Доростол, Диристър, Дристра, Дръстър.

През 1871 г. епархията е обединена с Червенска (днес Русенска). На петия Църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 г., епархията е канонично възстановена. Неин митрополит става Доростолски митрополит Иларион. След разделянето на епархията дотогавашният Доростоло-Червенски митрополит Неофит – сега Български патриарх, остава само Русенски митрополит.

Доростолска епархия е основана върху кръвта и мъченическата смърт на древните светци-мъченици, пожертвали живота си за христовата вяра през първите четири века сл. Хр., когато се е утвърждавало християнството в земите между Дунав и Стара Планина.

Днес в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел” в Силистра се съхраняват мощите на св. Дасий Доростолски, които бяха дарени от папа Йоан Павел II по време на посещението му в България през 2001.

- реклама -