Гюлен дело съд Турция обвинение държавен преврат защита
Фетхуллах Гюлен

Започна процесът срещу Фехтуллах Гюлен

Прокуратурата иска доживотен затвор за Гюлен и за ядрото, организирало и провело метежа. В обвинителния акт се посочва, че те са нарушили конституцията, опитали са да свалят правителството, създали са и са ръководили въоръжена терористична организация. А също и, че са извършвали политически и военен шпионаж, пране на престъпно придобити финансови средства, сериозни измами и присвоявания. Часто от обвинението са и изземване на лични данни в нарушение на закона, съхраненине и фалшификация на официални документи.

Освен това разследването е доказало намеренията им да завземат държавните институции и чрез подриване на конституционния ред да установят авторитарно, тоталитарно кланово-олигархично управление на обществото. Твърди се също, че организацията ФЕТО е създадена именно с цел да свали правителството на страната.

Гюлен без защита

Защитникът на Гюлен Алихан Унджу, ангажиран от адвокатската колегия в Анкара да представлява проповедника в съда, се оттегли. Това направи и адвокатът на обвиняемия Джемал Ушак с мотива, че клиентът му се е самоубил.

Главният подсъдим Гюлен е в Пенсилвания, САЩ и от няколко месеца турската държава не успява да убеди американските власти той да бъде върнат и осъден, въпреки огромните преписки с доказателства за престъпленията му, предоставени на Вашингтон.

- реклама -