Цанко Цанков

Цанко Цанков получи два световни рекорда

Цанко Цанков получи два официални световни рекорда. Това са времената му от Световното първенство по ледено плуване в Талин, Естония.

Той взе златни медали на 200 и 450 метра свободен стил. Потвърждението за рекордите е от директора в International Winter Swimming Federation Мария Коскинен. Времето на Цанко Цанков на 200 метра от 2:08.80 минути и това на 450 метра – 5:21.59 са най-бързите в историята на Световните първенства във възрастовата група 30-39 годишни. Именно там е и най-сериозната конкуренция от състезатели и постиженията са от изключително значение. В Естония участваха 1012 плувци от 41 държави, като от България беше само Цанко Цанков.

„Много съм щастлив и горд, че вече съм и двукратен световен рекордьор. Това е прекрасно за България, защото зимното плуване се развива с много бързи темпове и става все по-популярно по света. Сега всеки, който реши да види постиженията на 200 и 450 метра в ледени води ще прочете срещу тях името на България. Аз продължавам с подготовката си в Черно море за предстоящото ми участие в плувния маратон в Нова Зеландия. Имам и конкретно предложение за участие в маратон с най-добрите в света, което не е правено до сега от друг българин, но за него е рано да говоря. Благодаря на всички за подкрепата и уважението“, каза Цанков.

- реклама -