Цачева за надзирателите: 20% увеличение на заплатите няма дори в МВР (ВИДЕО)

20% увеличение на заплатите няма дори в МВР, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на парламентарния контрол.

Изказването на Цачева идва в момент, когато служителите на затворите от цялата страна продължават своите протести за по-високи заплати, по-добри условия на труд и с настояване да се реши проблема с липсата на кадри в системата на затворите и следствените арести.

„Те обявиха, че преминават и вече преминаха към ефективни стачни прояви. На този етап онова, което е осигурено със Закона за държавния бюджет е 5% увеличение на възнаграждението от 1 януари 2018 г.”, посочи правосъдният министър.

Цачева уточни, че правителството чрез финансовия министър е проявило желание за още 5% на досегашните 5% увеличение на заплатите, но поясни, че искането на синдикатите за 20% увеличение не може да се осъществи.

„Сега получиха 5% увеличение. Финансовият министър предложи 5% увеличение над тези вече 5%, като синдикатите отказаха. Те настояват за 20% увеличение, но за настоящата година няма такъв процент увеличение и в системата на МВР“, повтори Цецка Цачева.

По отношение на числеността и провеждането на конкурси за незаетите места към настоящия момент, тя обясни, че има по-малко от 30 места, които не са заети, тъй като голяма част от конкурсите са в процедура на обжалване.

„За новата бюджетна рамка 2019-2021 сме заявили допълнителни щатни бройки, които са нужни с осигурено финансиране така, че да има по-голям баланс между лица, които упражняват надзор и числеността в съответното място“, допълни Цецка Цачева.

Следващият протест на служителите в затворите ще бъде на 10 март.

- реклама -