Цачева
Цецка Цачева

Цачева: Няма законно внесено искане за извънредно заседание на парламента

Няма законно внесено искане за извънредно заседание на парламента до 9,00 ч. днес.

Това заявява председателят на Народното събрание Цецка Цачева в разпространено съобщение до медиите по повод твърдения, че до нея е отправено такова искане от страна на БСП.

„Заседание на Народното събрание, когато то е във ваканция, се свиква от Председателя на парламента при реализиране на някоя от следните хипотези: по негова инициатива – каквато към момента няма; или по искане на една пета от народните представители”, подчертава Цачева.

„Отправяне на искане от народни представители до Председателя на Народното събрание да упражни правото си и по своя инициатива да свика заседание на парламента, не е предвидено като процедура нито в Конституцията на Република България, нито в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, поради което такова искане няма правни последици”, казва Цачева.

„Ако народни представители реализират предвидената в Конституцията възможност и внесат искане за свикване на заседание на Народното събрание, подписано от една пета от народните представители, заявявам че ще изпълня разпоредбата на чл. 44, ал. 2 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание”, подчертава председателят на НС.

По-рано днес от БСП съобщиха,

че са внесли предложение за свикване на извънредно заседание на парламента по казуса с АЕЦ „Белене“. Освен това от левицата настояха да отпаднат санкциите срещу Русия и да се отмени забранителният списък за пътуване на руски граждани.

- реклама -