дебат

Цачева и Радев в първия си предизборен дебат се обявиха за преразглеждане на санкциите срещу Русия

Първи политически дебат в национален ефир на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева и номинацията на БСП ген. Румен Радев. Дебатът се проведе по БТВ.

На повечето въпроси Цачева и Радев бяха на различни позиции, но спрямо санкциите срещу Русия постигнаха единомислие- да се преразгледат.

За Турция, Крим и санкциите срещу Русия

Винаги съм подхождала с дипломатически средства и съм успявала да променя декларации на международни форуми, отговори Цачева на въпроса дали ще бъде ястреб или дипломат. На ястреби се нагледахме, рисковете са ясни на всички ни, допълни и Радев. „България е член на ЕС и НАТО и няма друга алтернатива, но не трябва да си създаваме врагове. Еврофилията не значи русофобия“, каза той.

Икономическите санкции срещу Русия безспорно трябва да бъдат преразгледани, каза Цачева. Ще настоявам дипломатите да са активни за обща европейска позиция за отмяната им или за компенсации за най-пострадалите държави, каза Цачева и получи поздравления от Радев.

Бъдещето на Крим зависи от самоуправлението на народа на полуострова, каза Радев. Цачева заяви, че Крим е на Украйна.

За националната сигурност и мигрантската криза

Какъв компромис не трябва да се прави с националната сигурност? Цачева отговори за защитата на границите, а генерала  заяви, че дългогодишното пренебрежение е довело до лошо състояние въоръжените сили.

За мигрантите Радев заяви, че единствената защитена граница е сръбската Според Цачева Радев не познава механизма, по който чуждите граждани влизат в България и обясни какъв е редът за получаване на статут на бежанец.

Огромният проблем е че процъфтява каналджийството, което генерира пари и растеж на корупцията, каза Радев. Цачева го попита как би променил това, а Радев отговори, че би свикал Консултативния съвет за национална сигурност.

За армията

На въпрос „Кой трябва да охранява българското небе?“ Радев отговори, че трябва и можем да го пазим. Можем да го правим и съвместно, но никога без наши самолети и никога срещу заплащане, каза Радев, който е бивш шеф на военно-въздушните сили.

„Модерната българска армия в сътрудничество с НАТО“, отговори Цачева и призова да мислим за обща европейска армия.

Президент и главнокомандващ

Цачева заяви, че е готова да бъде президент и главнокомандващ и напомня, че военното решение излиза на преден план, когато са се провалили политиците и дипломатите.

Не можем да делим главнокомандващите на жени и мъже, каза и Радев и коригира Цачева, че трябва да се нарича главнокомандващ не на армията, а на въоръжените сили, което било различно.

За изборите и референдума

Правомощията на президента са достатъчни, зависи как се оползотворяват, е мнението на Радев. Институцията е силна, колкото е силен и с характер лично президентът, каза Цачева. И двамата се обявиха против президентска република.

От какво се срамуват Цачева и Радев?

На въпрос от какво се срамуват кандидат-президентите Цачева отговори- От нищо! „Напротив, гордея се“, заяви Радев.

В последните секунди на диспута двамата влязоха в словесна престрелка за партийното членство на Цачева. Тя се пошегува, че който на 20 г. не е бил социалист няма сърце, а който на 40 г. продължава да бъде такъв, няма ум.
Радев вметна, че с думите си тя е изхвърлила социалистите като безмозъчни същества.

glasove-6

- реклама -