Трюдо самолета

Трюдо: Иранска ракета е свалила украинския самолет

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че Канада има разузнавателни данни от множество източници, показващи, че украинският самолет, който се разби край Техеран, е бил погрешно свален от Иран.

„Имаме разузнавателни данни от множество източници, включително от нашите съюзници и от собственото ни разузнаване. Доказателствата сочат, че самолетът е бил свален от иранска ракета „земя-въздух „, каза Трюдо пред репортери.

„Това може би е било неволно“, добави Трюдо, цитиран от АФП.

Общо 176 души, включително 63 канадци и 11 украинци загинаха след като самолет на украинските авиолинии падна малко след излитането си в сряда, по времето, когато Иран изстреля ракети към американски бази в Ирак.

Украйна: Чакаме доказателства от международните партньори за разследване на катастрофата

Украйна поиска от международните партньори да предоставят каквито и да било доказателства, които могат да помогнат на разследващите да проучат причините за катастрофата на украински пътнически самолет, който се разби в Иран. По-рано американски медии съобщиха, че лайнерът е бил свален погрешка от иранска ракета.

„Ако някоя държава има информация, която може да помогне за провеждането на прозрачно и обективно разследване на трагедията, ние сме готови да я получим и да съдействаме за по-нататъшна проверка“, се казва в изявление на английски език на президентството на Украйна.

„Украйна е заинтересована да намери истината. Затова моля всички международни партньори: ако имате доказателства, които да подпомогнат разследването, моля, предоставете го“, се казва още в съобщението.

„Следователите проучват няколко версии за причините за катастрофата: удар от ракета земя – въздух, терористичен акт и повреда на двигателя”, каза Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (RNBO) пред AФП по-рано днес.

Съветът има задачата да координира разследването на първата фатална катастрофа с участието на най-големия авиопревозвач на Украйна UIA.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че има „подозрения“ за причините а катастрофата, тъй като неназовани служители заявиха пред американските медии, че иранските системи за противовъздушна отбрана вероятно случайно са свалили самолета.

Newsweek, CBS и CNN заявиха, че сателитни, радарни и електронни данни показват трагичната грешка, проследявайки баражът от балистични ракети, изстреляни от Иран срещу двете военни бази в Ирак, където работят американските войски.

- реклама -