Трюдо и съпругата му отпразнуваха победата със страстна целувка

Управляващите в ще останат на власт, като либералите на премиера Джъстин Трюдо ще формират правителство на малцинството. По първоначални данни либералите водят в 146 от 304 избирателни окръга. За да формират правителство на мнозинството, те се нуждаят от 170 депутати.

Партията на Трюдо остава първа политическа сила, но ще е в отслабена позиция и ще разчита на подкрепа от левите формации в опозиция, за да прокарва ключови закони в 338-местния парламент.

Най-вероятният партньор на Трюдо ще е пролибералната Нова демократична партия, която се очаква да спечели 25 места в парламента. С това двете партии ще имат заедно 180 места. Прагът за мнозинство в Камарата на общините е 170 места.

Макар че загубата на мнозинството е слабост за новия мандат на премиера, резултатите все пак са успокоение за 47-годишния Трюдо, който изкара кампанията си, ударен от редица скандали. От една страна това бе недоволството от справянето му със съдебно дело срещу инженерна фирма от Квебек, от друга, това бяха обвиненията в расизъм заради действия от младежките му години.

Скандалите обаче се оказаха недостатъчни, за да помрачат кампанията на Трюдо, която заложи на представянето му като единствения прогресивен кандидат за премиер, като в същото време наблегна и на дейността му срещу климатичните промени.

Възможността за създаване на относително стабилно правителство не доведе до значителни изменения на пазара. Цената на канадския долар спрямо американския се движи близо до тримесечния си връх от 1,3086 канадски долара. Минути преди 9 ч. българско време стойността на валутата е 1,3082 канадски долара.

- реклама -