Калфин

Трябва да се осигури повече бюджет за наука, ако искаме да имаме бъдеще за България, категоричен е Ивайло Калфин

Подкрепям напълно исканията на изследователите на БАН за увеличение на бюджета за следващата година. Нещо повече: ПГ на АБВ ще внесе предложение за увеличение на бюджета на 15 млн.лв. И това не го казвам, защото сме в кампания. Това не е популизъм. Трябва да сме наясно, че наука без пари не се прави. Докато не освободим съзнанието на изследователите от мисълта за битовото оцеляване, не можем да очакваме, че държавата и народът ни ще вървят напред“.

Това подчерта кандидатът за президент Ивайло Калфин пред академици на среща в Българската академия на науките днес. В разговора с тях, той припомни факта, че 60% от научния принос у нас е дело на учените в БАН.

Убеден съм, че България трябва да продължи да има Академия на науките, защото науката не бива да се развива единствено от и в университетите. Достиженията на БАН са безспорни. Тук е събран цветът на нацията и това е ресурс, който държавата трябва да използва“, категоричен беше също той и припомни, че и през изминалата година ПГ на АБВ е внесла предложение за увеличение на бюджета за наука.

Тази година отново ще се опитаме да помогнем. В БАН се развиват фундаментални науки, които са основополагащи и за технологичното, и за духовното развитие на нацията. Тези науки трябва да бъдат финансово обезпечени“, подчерта той.

Калфин припомни, че в рамките на мандата си като вицепремиер по демографската политика и социален министър той възложи на БАН разработване на анализ по демографията, който очертава най-острите проблеми в това отношение и предлага възможни решения.

„Демографската политика е изключително сериозен проблем, за решението на който са необходими различни инструменти и най-важното: стратегически и интегриран подход, който да бъде поставен като национална цел, около която да се обединят всички партии и институции. Президентът трябва да е този обединител на общите и стратегически за България цели. Той може и трябва да представи този надпартиен поглед и да съблюдава за реализацията на набелязаните стъпки, независимо от правителствата и партийните им програми. Битката за идентичността, за самосъзнанието, за духовността, за образованието и най-вече – за бъдещето ни, трябва да е напълно припозната от бъдещия президент, за да може той, заедно с всички институции, включително и с помощта на БАН, да постави един солиден фундамент, който да изведе България напред“, категоричен бе още кандидатът за президент Калфин.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

- реклама -