Трусът в Северна Корея най-вероятно е с естествен произход

Двете сеизмични явления на територията на Северна Корея по-рано днес най-вероятно са с естествен произход и не са свързани с провеждането на ядрени опити. Това заяви секретарят на Подготвителната комисия на Организацията по договора за всеобща забрана на ядрените изпитания към ООН Ласин Зербо.

„Имаше две сеизмични явления. Малко вероятно е те да имат изкуствен произход“, заяви той.

По-рано днес беше регистриран трус с магнитуд от 3,4 по Рихтер, чийто епицентър е на 5 км от мястото на изпълнение на предишния ядрен опит на КНДР, който беше осъществен на 3 септември. Друга причина да се смята, че може да става въпрос за нови ядрени опити е това, че дълбочината му е била 0 км.

В петък севернокорейският министър на външните работи Ли Йон Хо съобщи, че Пхенян обмисля възможността да проведе ново изпитание с водородна бомба в отговор на агресивната политика на САЩ. По думите на дипломата това може да е опит с водородна бомба, който да бъде осъществен в Тихия океан.

Днешното земетресение идва след дни на остра реторика между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. В първата си реч пред Общото събрание на ООН държавният глава на САЩ определи севернокорейския лидер като „човек ракета“ и посочи, че при необходимост Вашингтон ще докара до пълно унищожение КНДР.

В отговор Ким направи първо по рода си обръщение, в което нарече Тръмп „умопомрачен“ и заяви, че ще отговори с „огън“ на действията на САЩ.

Междувременно по-рано днес в севернокорейската столица Пхенян се проведе многохиляден митинг в подкрепа на изказването на Ким Чен Ун. Сред участващите в него над 100 000 души бяха войници от Корейската народна армия, партийни и държавни представители, както и членове на женски и обществени организации.

- реклама -