Булгаргаз, Топлофикация, дългове, плащане, доставки, природен газ, потребители

Труд: „Булгаргаз“ фалира заради посредници

Влошеното финансово състояние поставя под риск преговори и доставки на газ

Експерти пред “Труд”: Отиващото си правителство използва дружеството политически

Търговците избирани по непрозрачен начин

“Булгаргаз” е на прага на фалит и то в рамките на няколко месеца от управлението на отиващото си правителство и решението му за спирането на директните доставки чрез “Газпром Експорт”, за да се включат посредници в сделките с природен газ. Това коментираха пред “Труд” енергийни експерти във връзка с тежкото финансово състояние на държавното дружество. Не е ясно колко дължи “Булгаргаз” ЕАД дори към НАП, защото се коментират неофициално суми от порядъка на 100 млн. лв. само за ДДС просрочени задължения, но шефът на НАП Румен Спецов отказа да даде тази информация дори на парламентарната комисия, припомниха енергетици.

“Няколко са основните причини за почти техническия фалит на дружеството, но основната е прекъсването на руския газ и по-скоро купуването му през търговци-посредници, които нормално оскъпяват цената с 30-40 процента и високите борсови цени, на които дружеството търгува. Правителството използва “Булгаргаз” политически и резултатите са катастрофа”, коментираха от сектора.

Винаги Булгаргаз и НЕК са били използвани от всички управляващи за социални мерки, като през цената на газа или електроенергията да се постигнат социални цели и това е било обяснимо. Но сега ситуацията е различна и правителството се провали в енергийната си политика”, припомниха още енергийни експерти.

“Всички знаем за официалната корупция как една определена фирма – търговец на газ, е знаела предварително, че България ще се откаже от руския газ, купили са капацитет на Ревитуса, Гърция за обработка на втечнен газ и тук вече може да говорим за абсолютно нехайство на новото ръководство на дружеството да осигури само капацитети”, отбелязаха още енергийни специалисти. По думите им държавното дружество е демонстрирало неспособност да намери газ, при положение, че това са могли да направят частни компании, които имат 10 пъти по-малко служители от “Булгаргаз”.

Както вече стана ясно, във Временната парламентарна комисия бяха получени данни за рязко влошаване на финансовото състояние на обществения доставчик “Булгаргаз”, считано от месец февруари 2022 г.

Влошеното финансово състояние на Булгаргаз поставя под реален риск възможността на дружеството да заплаща доставките на азерски газ и осигурява изискуемата банкова гаранция в голям размер. Очаквано, лошите финансови параметри поставят въпросителни по изпълнението на доставките по договорите с клиентите на “Булгаргаз” както и провеждане на бъдещи преговори за доставки на газ.

Специалисти предупредиха, че служебното правителство трябва светкавично да обърне внимание на финансовото състояние на дружеството, защото се коментират и лицензиите на “Булгаргаз” за търговия с природен газ в България и Гърция, които изискват поддържане на положителни финансови резултати и стабилност.

Осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени. Следва да се отбележи, че начинът по който са избрани търговците е непрозрачен, с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг търговци на природен газ са получили покана за оферта. Констатира се значително оскъпяване на газа, което съществено увеличава тежестта на цените на природния газ за крайните клиенти в периода след спирането на доставките от “Газпром Експорт”.
“Труд” още в началото на юни описа на база документи, че към 31 декември 2021 г. заемите на Дружеството са били 2 603 000 лева, а към 31 март 2022 г. – 288 654 000 лева. В момента сумите са още по-критични, отбелязаха неофициално от министерството на енергетиката.

Предизвиква безпокойство и фактът, че коефициентът за задлъжнялост се е увеличил също почти два пъти. Коефициентът на задлъжнялост изразява степента на зависимост на Дружеството от кредитори. Когато коефициентът е по-голям от 1 (единица), зависимостта на Дружеството от външни източници на средства е по-голяма. Този показател към 31 март 2022 г. е 1,15, а само три месеца по-рано, към 31 декември 2021 г., е бил 0,83. не е ясно колко е той за следващото тримесечие, но нищо не убеждава в противното, че няма да е с още по-влошени показатели.

Източник: “ Труд“

- реклама -