united kingdom exit from europe relative image

Трите основни варианта за Брекзит часове преди вота

Какви са трите основни сценария за Брекзит, в навечерието на вота, пита АФП.

На 29 март е предвидено Великобритания да напусне Европейският съюз след 46-годишно членство.

Решителен момент предстои по-късно днес в Лондон, когато долната камара на британския парламент гласува договореното oт правителството споразумение за условията по раздялата с ЕС. Какви са възможните варианти?

СЦЕНАРИЙ 1: Депутатите одобряват сделката на Тереза Мей.

Това е вариантът, който правителството в Лондон и лидерите на останалите държави от Европейския съюз предпочитат.

Както и вариантът, който много британски депутати не приемат, поради редица детайли в споразумението, с които не са съгласни.

Изглежда, че шансовете този сценарий да се превърне в реалност, са минимални. Повечето наблюдатели по-скоро коментират колко голяма ще е загубата на премиера в предстоящия вот.

Ако гласуването е неуспешно, правителството намекна, че ще внесе в парламента същото споразумение с минимални уточнения на определени детайли, за нов вот.

Brexit, Wahl, Austritt, EU, Großbritannien, Europa, Referendum, England, EU-Austritt, Ausstieg, Beziehung, Grafik, Illustration, Abhängigkeit, aussteigen, Gefahr, Problem, Entscheidung, Entschlossenheit, Europäische Union, Fahne, Flagge, Individualität, Integration, Isolation, Krise Minderheit, Politik, negativ, Regierung, Skepsis, Souveränität, Unsicherheit, verlassen, Konzept, Veränderung, negativ, Brixit, Darstellung, Abbildung, Bruch, 3D, aktuell, Graben, Abgrund, auseinanderbrechen, exit, Zukunft, zerbrechen, Kollaps

СЦЕНАРИЙ 2: Великобритания напуска Европейския съюз без споразумение по условията на раздялата.

Това се определя като най-лошият вариант. Прогнози сочат, че може да доведе до рецесия на британската икономика и да забави значително икономическия растеж на Европейския съюз.

Този сценарий ще се осъществи автоматично, ако Лондон и Брюксел не успеят да договорят споразумение до 29 март и датата на раздяла не бъде променена.

Споразумението, което ще гласуват депутатите тази вечер, практически предвижда запазване без промяна до 2020 г. на правилата, по които работят петата най-голяма икономика в света и нейният най-голям пазар за износ.

Рязка промяна в практически всеки сектор на икономиката ще донесе почти сигурен скок на цените на стоките във Великобритания.

Правителството прави ходове за подготовка за такъв сценарий, но повечето депутати твърдят, че ще бъде намерен начин той да се избегне, дори планът на Мей да не мине в парламента днес.

СЦЕНАРИЙ 3: Нов референдум за излизане от ЕС

Противниците на Брекзит призовават за втори референдум от месеци.

Законът не забранява на Великобритания да обяви ново общонародно допитване. Много британци смятат, обаче, че това няма да е демократично.

Освен това нов референдум ще раздели обществото още повече, като проучвани показват, че и днес привържениците и противниците на Брекзит са почти поравно.

Ако ще има втори референдум, първата стъпка трябва да е отлагане на излизането, предвидено за 29 март. Според букмейкърите във Великобритания, дори преди днешният вот, има 80% шанс излизането от ЕС да бъде отложено.

Според източници на АФП, Европейският съюз обмисля дали да не се съгласи на отлагане.

В последните седмици във Великобритания има активна кампания за нов референдум.

Подобен сценарий би разгневил привържениците на Брекзит.

- реклама -