Трите основни партии в Европарламента обсъждат на среща новия председател на ЕК

Повече от седмица след изборите за Европейски парламент търсенето на председател на Европейската комисия остава широко отворено без кандидат с очертана преднина – и новият подход към преговорите в рамките на Европейския съвет инжектира още един елемент на несигурност.

Като част от този нов процес шестима европейски лидери, натоварени от семействата на политическите си партии с воденето на търсенето на нов председател на Комисията, ще се срещнат в Брюксел тази вечер, за да обсъдят кандидатите на вечеря.

На неформален Европейски съвет миналата седмица лидери от трите основни политически семейства на ЕС – Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и либералните от АЛДЕ – определиха шестима „координатори“, които да ръководят дискусиите за запълване на председателството на Комисията и почти всички най-добри работни места в ЕС.

Като координатори хърватският министър-председател Андрей Пленкович и латвийският Кришянис Карис представляват дясната ЕНП, холандският премиер Марк Рюте и белгийският му колега Шарл Мишел представляват либералите, а испанският премиер Педро Санчес и португалският президент Антониу Коща представляват социалдемократите. Това е сложно начинание, което изисква участниците да се опитат да се справят с множество императиви, включително като се вземат предвид резултатите от парламентарните избори, както и задълженията за търсене на географски и демографски баланс и за подобряване на равенството между половете.

През 2014 г. консерваторите и социалдемократите спечелиха достатъчно места в Европейския парламент, за да направят решението за най-добрите длъжности предимно в дискусия между тях, двете най-големи политически семейства в ЕС, и по същество имаше споразумение между Жан-Клод Юнкер и неговата социалистически опонент, тогавашният президент на Европарламента Мартин Шулц, за голямата коалиция, която ще формират след изборите.

Но по-сложните избори през тази година означават, че ще е необходима по-широка коалиция, за да се сформира мнозинство сред проевропейските политически семейства, а либералите и социалистите настояват за премахване на монопола, който ЕНП понастоящем държи на трите най-висши поста: председателства на Комисията, Съвета и Парламента.

Новата система от координатори добавя още един слой към вече сложния набор от консултации, започнати между председателя на Съвета Доналд Туск и лидерите на партийните групи в парламента. Съветът, който гласува с квалифицирано мнозинство, трябва да определи кандидат за председател на Комисията, но този кандидат трябва да бъде потвърден с мнозинство в парламента – което означава най-малко 376 от 751 гласа.

До известна степен назначаването на шестима координатори може да отслаби ролята на ръководителите на политическите групи; двама от тях – консерваторите Манфред Вебер и Ги Верхофстад на либералите – са кандидати за най-високи длъжности.

В същото време неформалните дискусии между координаторите не са задължително мястото, където ще се вземат окончателните решения и Туск, като председател на Съвета, не може да разчита на координаторите да говорят за всички 28 държавни и правителствени ръководители.

Като начало двамата най-мощни лидери на ЕС, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, не участват в тези дискусии

Има и лидери на големи страни от ЕС, чието население им дава голяма тежест при гласуване с квалифицирано мнозинство, но които не са част от трите основни семейства. Сред тях са министър-председателят на Великобритания Тереза Мей или италианският премиер Джузепе Конте и полският министър-председател Матеуш Моравецки.

В резултат на това Туск ще трябва да продължи интензивните си консултации с лидерите на ЕС, без да знае доколко координаторите говорят за другите. „Не е нещо, на което на този етап може да се вярва на 100%“, заяви старшият служител на ЕС, като добави, че „не защото Туск е против него по всякакъв начин“.

Пълният Съвет трябва да проведе следващото си официално обсъждане на ръководните постове на редовна среща на върха в Брюксел по-късно този месец.

Резултатите от парламентарните избори бяха неубедителни, оставяйки ЕНП като най-голямата група, но контролираща минимално мнозинство, и превръщайки консерваторите в малцинство в очакваната по-голяма проевропейска коалиция, която включва социалдемократите, либералите и Зелените, която е се очаква да клони вляво от центъра. В резултат на това длъжностните лица се подготвят за потенциално блокиран процес, при който ще бъде трудно да се определи кандидат за председателство на Комисията.

Един от възможните пътища за напредък би могъл да включва лидерите на Европейския съвет, които да действат по-агресивно, за да запълнят други висши длъжности, с които имат по-голям контрол, а именно председателствата на самия Съвет и на Европейската централна банка. Подобен ход първоначално би заобиколил онова, което би могло да доведе до разделяне и продължителни преговори с Парламента за следващия председател на Комисията. В същото време, каквито и селекции да бъдат направени от Съвета, ще се стигне до стесняване на избора за председател на Комисията, предвид изискванията за постигане на баланс между партиите.

Най-малкото неформалната вечеря в петък ще започне да придвижва целия процес напред. Дискусиите, които обикновено се провеждат в парламента, бяха блокирани този път, отчасти поради първоначалното несъгласие между партиите за това кой ще поеме водещата роля в координирането на преговорите.

- реклама -