Трите детски учителки с COVID-19 в София са били в Сърница през почивните дни

Трите учителки от персонала на детска градина №50 в район “Възраждане”, които са с положителен резултат за COVID-19 са били в Сърница през уикенда.  Това съобщи тази сутрин д-р Данчо Пенчев от РЗИ София.

„Тепърва ще разберем каква е била причината за тяхното ходене там. Те са нарушили апела на д-р Кунчев да не се посещава огнището“, заяви д-р Пенчев, който рано тази сутрин беше в детската градина, където се извършва дезинфекция.

Детската градина няма да бъде затваряна на този етап. „Заведението ще работи, като двете групи – Първа В и Четвърта А, където са констатирани положителните резултати, ще бъдат затворени“, посочи д-р Пенчев.

Той съобщи, че днес ще бъде излседван целия персонал на детската градина – общо 49 души.

Ако има други положителни проби сред персонала, ще бъде затворена цялата детска градина.

Дали децата ще бъдат тествани д-р Пенчев не каза. „Утре ще бъде направен строг филтър на децата и ще преценим дали и те ще бъдат тествани“, каза той. В едната група около 10, а в другата – около 15 деца са били контактни на трите заразени преподаватели.

Във връзка с трите учителки, които са заразени с коронавирус в 50-та ДГ в София, проф. Тодор Кантарджиев заяви пред БНТ, че освен децата, родителите им също трябва да се тестват за COVID-19.

Дали заразата идва от Сърница или не, тепърва ще се установява.

„В понеделник вечерта получих сигнал, че част от екипа на детската градина е бил в Сърница през почивните дни. Още същата вечер помолих колегите да дойдат на работа на другия ден след като си направят тестове. Сезирах необходимите органи. Вчера вечерта стана ясно, че от 7 направени проби – 3 са положителни”, заяви Росица Алексиева.

„Трите детски учителки с COVID-19 нямат симптоми и са в добро общо здравословно състояние”, каза още тя.

„Очакваме да дойдат експерти от РЗИ и да направят тестове на целия персонал, който се състои от общо 49 души. По всяка вероятност ще се изследват и децата от двете групи, с които работят заразените учителки”, посочи Алексиева.

 

- реклама -