Триметров паметник на Годзила в Токио ще напомня за неразумните действия на човечеството

Паметник на Годзила се появи в центъра на Токио

Триметров паметник на Годзила – легендарното чудовище, герой на много филми, беше тържествено открит в четвъртък на малък площад в самия център на японската столица Токио, близо до императорския дворец.

На постамента има многозначителен надпис: „Сега на човечеството се налага да съществува заедно с Годзила”. Тази фраза, както припомня информационната агенция Киодо, е взета от последния 29-ти филм от серията за огромното чудовище, излязъл на екран през 2016 и предизвикал фурор в Япония.

„Годзила: Възраждане” беше обявен за филм на годината и получи много международни награди

На паметника гущероподобното чудовище Годзила е изобразено така, както е представено в този филм. То е символ на дивите сили на природата, събудени от неразумните действия на човека.

Първата екранизация за Годзила е заснета в Япония през 1954 на фона на шока от изпитанията на американската водородна бомба на тихоокеанския остров Бикини. По сценарий, този взрив превръща миролюбивия подводен гущер в зло чудовище, което се издига от дълбините и започва да руши всичко по пътя си. Освен в Япония, филми за Годзила са снимани и в Холивуд.

Името на чудовището, което в оригинал се произнася „Годзира”, се състои от две думи – горила и кудзира, което на японски означава „кит”.

В Япония филмите за Годзила станаха важна част от националната култура и след 1954 са гледани от над 100 млн. зрители. Затова паметникът в центъра на Токио е точно на мястото си и ще се превърне в туристическа забележителност.

- реклама -