Мадейра

Трима загинаха при пожара на остров Мадейра

Най-малко трима души загинаха при пожара в град Фуншал на португалския атлантически остров Мадейра. Това съобщи агенция ЕФЕ, като се позова на председателя на регионалното правителство Мигел Албукерк.

Загиналите са от едно семейство, съобщи кметът на града Паулу Кафофу. Още един човек се смята за изчезнал. По информация на ЕФЕ, около 300 души са потърсили помощ в болница, след като са вдишали дим или са получили изгаряния. 80 души остават за лечение.

Огромният горски пожар, който бушува на острова, е достигнал центъра на Фуншал. Огънят унищожи около 300 сгради. Над хиляда души бяха принудени да напуснат домовете си от съображения за сигурност.

„Хората не знаят къде да се скрият от вятъра, който предизвиква огнена буря. На брега е пълно с хора с куфари, туристите също не знаят къде да се подслонят. Това, което става, е невероятно. Фуншал е загубен”.

Това заяви по португалския телевизионен канал RTP Виоланта Самарагу – дъщеря на писателя Жозе Самарагу. Тя обвини местните власти в неспособност да овладеят ситуацията.

Огънят достигна до ключови сгради в града. В момента пожарникарите се опитват да спасят църквата „Св. Петър”, строена през 1590 година.

500 души са евакуирани на местния стадион.

Кой е виновен

Премиерът на Португалия Антониу Коща прекъсна отпуска си заради извънредната ситуация. Той обяви, че за справяне с пожара ще бъдат изпратени допълнителни сили, защото засега положението все още не е под контрол.

По-рано местните власти задържаха 24-годишен мъж по подозрение, че е замесен в избухването на пожара.

Градът на Роналдо

Населението на Фуншал е около 120 000 души. Градът е известен като родното място на нападателя на „Реал” Кристиано Роналдо.

В момента в Португалия горят около 150 пожара. Лисабон вече поиска помощ от Мадрид за справяне със стихията.

- реклама -