Северна Македония

Трима в надпреварата за президент на Република Северна Македония

Държавната избирателна комисия /ДИК/ официално съобщи, че само трима души са допуснати до участие в предстоящите президентски избори в Македония.

В ДИК са постъпили необходимите документи от кандидата на управляващата коалиция Стево Пендаровски. Той бе издигнат от Социалдемократическия съюз на премиера Зоран Заев и неговия коалиционен партньор от албанския блок – Демократическия съюз за интеграция на Али Ахмети. Пендаровски е подкрепен и от още десетина други формации и сдружения.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ издигна кандидатурата на Гордана Силяновска Давкова.

Две албански формации издигнаха кандидатурата на Блерим Река.

В петък ДИК официално ще връчи и необходимите документи на тримата за участие в изборите. По време на открито заседание чрез жребий ДИК ще определи и номера на бюлетината на всеки един от тримата кандидати за участие в изборите.

Първият кръг ще се проведе на 21 април, а вторият на 5 май. Президентската кампания официално започва на 1 април. Избраният държавен глава ще бъде и първият на Република Северна Македония. Сегашният президент Георге Иванов няма право да се кандидатира, защото е втори мандат държавен глава. Неговият мандат изтича на 10 май.

- реклама -